понеділок, 22 березня 2021 р.

Бібліо-фреш «Поринь у світ фантастики від УІК».

    Вчені якось підрахували, що загалом тридцять процентів українців читає книжки постійно. І що під час карантину читання стало найбільш популярним, а читають переважно: фентезі, фантастику, детективи тощо.

22 березня провідний бібліотекар абонементу Центральної міської бібліотеки Сембратович С.Л. завітала до Академічного ліцею «Спектр» з бібліо-фрешем «Поринь у світ фантастики від УІК», щоб  ознайомити учнів 7-Б та 9-А класів з фантастично цікавими книжками від Українського інституту книги. У всіх цих книжок є одна особливість: вони написані українською мовою і від українських видавництв. Захід провели дистанційно завдяки платформі ZOOM.

Присутнім бібліотекар розповіла про Айзека Азімова – американського письменника, вченого-біохіміка, одного із найвідоміших майстрів наукової фантастики, автора понад 500 книжок.


У Азімова є серія романів «Фундація», яку він почав писати, коли йому було 21. В нашому книжковому фонді з’явились дві книжки із цієї серії:

Азімов А. Фундація: роман / Айзек Азімов; пер. з англ. Р. Клочка. – 2-ге вид. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2021. – 224 с.

Це перша частина циклу! Двадцять тисяч років панування Галактичної Імперії. Тепер вона гине. Задля порятунку людства Гарі Селдон збирає науковців різних галузей. Він називає своє святилище Фундацією.

Наступна книга: Азімов А. Фундація та Імперія: роман / Айзек Азімов; пер. з англ. Р. Клочка. – 2-ге вид. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2020. – 224 с.

Керуючись настановами легендарного психоісторика Гарі Селдона, Фундація подолала сусідні войовничі планети. Але тепер мусить протистояти могутній імперії. На Фундацію летить могутній флот… 

Потім учні познайомились із найграндіознішою сагою у світовій фантастиці - «Хроніки Дюни», автором якої являється Френк Герберт. Вона давно стала культовою, перекладена десятками мов, здобула мільйони шанувальників у всьому світі, була екранізована. В якій ідеться про вічну боротьбу і жагу до перемоги, про вірність і зраду, про ціну справедливості і вибір шляху. 

Від Українського інституту книги надійшло дві книжки:

Герберт Ф. Діти Дюни: роман / Френк Герберт; передм. Б. Герберта; пер. з англ. Н. Михаловської. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2020. – 464 с.

Пол Атрід, таємничий Муад’Діб, володар Арракіса, покинув Галактику назавжди. Почалась епоха дітей Дюни – Лето та Ганіми, вони на по-дитячому мудрі й мають дар передбачення. Вороги кидають виклик імперії Атрідів…

Герберт Ф. Дюна: роман / Френк Герберт; передм. Б. Герберта; пер з англ. А. Пітика й К. Грицайчук. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2021. – 656 с.: іл.

Прянощі – найцінніша речовина у всесвіті, і знайти її можна лише на одній планеті – Арракасі, який ще називають Дюною. Той, хто володарює на Дюні, контролює прянощі. А хто контролює прянощі – керує всесвітом. Внаслідок підступної зради гине новий правитель Дюни – Герцог Лето Атрід, і його спадкоємцеві доводиться тікати в пустелю. Щоб помститися за батька, Пол Атрід має  здобути довіру корінних мешканців Дюни… 

Заслуговують на увагу і інші фантастичні твори: Р. Бредбері «Кульбабове вино», «Прощавай, літо»; Кемерон Б. «Обіцянка собаки»; М. Кідрук «Бот. Атаканська криза»; Кінг С. «Піднесення»; Руїс Сафон К. «Володар Туману»; Бр. Стругацькі «Гидкі лебеді».

Бібліотекарка запросила учнів Академічного ліцею «Спектр» відвідати Центральну міську бібліотеку і ознайомитись із новенькими книжечками від Українського інституту книги! 

УІК цілком задовольнить спраглі душі любителів фантастики.

Читайте із задоволенням!

Щиро подяка у сприянні проведення заходу керівництву ліцею, вчителям Баюк Г.Ф. та Федотовій О.Г., бібліотекарю Верішко Н.В.


Немає коментарів:

Дописати коментар