середу, 24 березня 2021 р.

Знай! Щоб уберегти себе.

         На фоні захворюваності на COVID – 19 (коронавірусна хвороба)  люди вщент забули про ще одну страшну хворобу – туберкульоз.

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день боротьби з захворюваністю на туберкульоз. У цей же день щорічно відзначається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз  згідно Указу Президента України № 290/2002 від 22 березня 2002 року.

24 березня бібліотекар Центральної міської бібліотеки провела акцію «Знай! Щоб уберегти себе» на вулицях міста Нова Каховка. Мета заходу: поширення знань про туберкульоз та упередження захворюваності на цей недуг серед населення Нової Каховки.

Від бібліотекаря містяни дізнались, що туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликають специфічні збудники (мікобактерії) і яке переважно характеризується ураженням легень (що не виключає ураження інших органів та тканин людини – очей, кісток, шкіри, сечової системи тощо).   У 1995 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала туберкульоз в Україні епідемією.

Також новокаховців ознайомили: з основними симптомами захворювання; чим небезпечний туберкульоз; хто на нього може захворіти; що треба робити, якщо ви помітили у себе симптоми хвороби; до кого звертатись по допомогу; як лікувати туберкульоз та інше.

А щоб мешканці нашого міста все гарненько запам’ятали: в подарунок отримали буклети «Туберкульоз можна вилікувати! Туберкульоз сьогодні: факти та перспективи».


Зустріч-застереження «Міфи і факти про  туберкульоз» відбулася зі студентами Професійно-технічного училища №14 (директор Сердюк І.В.) в залі відпочинку гуртожитку/.

В дружньому колективі старших - викладачів, бібліотекарів, молодь дізналася  про причини виникнення такої хвороби як туберкульоз.


Бібліотекарі юнацького сектору міської бібліотеки для дітей та юнацтва  познайомили студентів з літературою з фондів бібліотеки, представленою на темполиці «Туберкульоз - епідемія», Ці видання містять поради про здорове харчування, гігієну, підвищення імунітету.

Оксана Філіпенко,  бібліотекар ПТУ 14, яка запропонувала переглянути документальний ролик, запросила на зустріч завуча училища С.В.Піндак, викладача біології Т.О. Кованову, викладача НКСХТ Ю.Д. Філіпенко, які розповіли про ознаки, шляхи передачі туберкульозу, контакти з хворими, симптоми і наслідки захворювання, а ще порадили молоді займатися спортом, підвищувати імунітет, слідкувати за харчуванням і позбавитися від шкідливих звичок. Учні зачитували найголовніші правила здорового способу життя, грали у гру «Як допомагає щеплення зберегти здорові клітини організму».


Міська бібліотека №2 підготувала  відео-презентацію 

https://youtu.be/KeEbxfQWDbQ

та тематичну полицю «Що таке туберкульоз?». Користувачам запропонована анкета. 


Потурбуйтесь про своє здоров'я й пам’ятайте, що біді можна зарадити, головне – своєчасно звернутись до лікаря!

Немає коментарів:

Дописати коментар