понеділок, 29 березня 2021 р.

Зустрічі з Книгою

         У бібліотеках Новокаховської ЦБС триває Тиждень дитячого читання. 

24 березня в міській бібліотеці №2 був Фантастичний день: на читачів 5-9 класів чекала зустріч з фантастичними творами зарубіжних та українських авторів. Блікфанг «Фантастичні книги» був присвячений саме цьому літературному жанру. Створення чарівного, яскравого, надприродного світу, в який при звичайному, буденному житті дитина не може потрапити – чи може це бути нецікавим?

До уваги були представлені твори Г.Малик, М.Павленко, Д.Корній, М.Макущенко, Л.Кононовича, В.Лапікура, Дж.Р.Р.Толкіна, Дж.К.Ролінг, К.Люьїса, Т. Пратчетта, Ф.Е.Бернет, К.Функе, Дж.Щешки та інших.

Найбільш популярними вважаються ті книги фентезі, які мають екранізацію. Тому бібліотекарі  зробили акцент на знайомих багатьом творах Р.Дала «Чарлі і шоколадна фабрика», Л.Керрола «Пригоди Аліси у Дивокраї», серії книжок Дж.К.Ролінг про Гаррі Поттера та К.С.Люїса «Хроніки Нарнії».



Першим завданням було визначити героїв обраної книги. Зробити це було неважко, бо їх зображення на карточках відповідало побаченому на екрані, під час перегляду фільмів. А ось впізнати літературного персонажа за зовнішнім описом та цитатами -  потребувало від дітей  трохи більше зусиль та часу.

Можливо хтось з дорослих скаже, що фантастика з її нереальними сюжетами - не серйозно, не корисно, не повчально. Але ці книги, де все можливо, підкорили серця сучасних книголюбів від молодшого шкільного віку до підлітків і зайняли впевнене перше місце.

Четвер, 25 березня в міській бібліотеці №2 видався неймовірно веселим та поетичним! Маленькі читачі міської бібліотеки №2 добре знають, що рима – це коли двоє слів закінчуються однаково. Продемонструвати свої знання бібліотекарі запропонували дітям на так званих римотренажерах: вставляли пропущені слова, впорядковували переплутані віршовані рядки та підбирали необхідний інвентар у віршику Галини Миколаївни Малик «Що для чого треба?»



А якщо ви складете симпатичних гусеней, як це зробили учасники поетичного конкурсу «Віднови віршик», до вас навідується пан Перевертас — і тоді все стане з ніг на голову й почнється такий гармидер, який годі вгамувати! Прочитайте вірш Сергія Пантюка «Пан Перевертас».

Огляд книг сучасної дитячої поезії, які варто читати, підготовлений бібліотекарем Петровою Н. М.  доповнив віршований захід.


Поліні Бараболі та Аліні Терещенко так сподобались кумедні віршики  з книги Юрія Бедрика «Тьотя Бегемотя», що дівчатка вирішили продекламувати їх на камеру.

  

26 березня в Дніпрянську загальноосвітню школу І – ІІІ ступенів завітали бібліотекар селищної бібліотеки Кузнєцова О.Г. зі своїми помічниками – волонтерами Шаповал Сонею та Серпутько Вікою, щоб познайомити дітей перших класів з  великим чудом, створеним людиною – книгою.

 В ігровій казковій формі веселого уроку «Еволюція книги» діти дізналися, що  причиною виникнення книги було збереження інформації.  Першими  «сторінками» книг були  стіни печери, глиняні плитки, шкіра тварин, кора дерева, папірус з рослин, а перший папір винайшли у Китаї ще у ІІ столітті нашої ери. Разом з казковими персонажами мишкою Сьюзі та собачкою Пеппі діти переглянули відео про те, як виготовляється сучасна книга, познайомилися зі світовими пам’ятниками книжкам, познайомилися з будовою книги, вивчили правила користування нею. Всі разом пригадали прислів’я про книгу та відгадували загадки.



Час промайнув дуже швидко, ніхто не скучав. Всі учасники уроку отримали море приємних емоцій, нові факти, знання і навички.


27 березня в Райській сільській бібліотеці було проведено шанс- вікторину: «Казкарів побільше знай, їхні казочки читай!»


Діти знайомились з поняттями «народна» та «авторська» казка, класифікацією казок за сюжетом, Бібліотекар розповіла, як народжуються казки, потім провела вікторину на знання казок (за  кожну вірну відповідь діти отримували  по цукерці).

Потім були підведені підсумки  фотоконкурсу: «Читають всі: і малята і звірята». проведеного серед дітей-читачів  молодшого шкільного віку Райської бібліотеки. Діти заздалегідь  переслали фотографії,  які  зробили вдома. Члени журі визначили переможців. Їх було нагороджено подарунками та медалями.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар