вівторок, 30 березня 2021 р.

БібліоТус@: День олівця!

         Весняні канікули набирають обертів, а у міській бібліотеці для дітей та юнацтва свято – День олівцяJ

Виявляється, друзі, що саме від римських стілосів і починає свою історію олівець.

Коли винайшли папір, то стілоси вже стали зовсім не потрібні, бо на папері почали писати  свинцем, який лишав на ньому  сірий слід. Але щоб писати свинцем, його витягували у тонкий стрижень та вставляли у металевий, а частіше у дерев’яний  тримач. Назва цих олівців навіть і тепер зберігається у  німецькій мові. Німецькою мовою  слово олівець звучить – бляйштифт, що в перекладі, з німецької, означає - свинцева паличка.

З часом, на заміну свинцю приходить графіт. Графіт дуже м’який матеріал чорного кольору, який свою назву отримав від грецького слова «графо» - пишу.

Що означає слово олівець? Слово олівець походить від тюркського слова «кара», що в перекладі, означає - чорний, та слова «даш», що означає камінь. Тобто слово  олівець, російською звучить, як карандаш і означає, у перекладі з тюркської мови – чорний камінь.

Перший олівець Йозеф Гартмут випустив у 1889р. На всесвітній виставці в Парижі, через одинадцять років після випуску першого олівця, олівцям Йозефа Гартмута бала присуджена золота медаль, а  гордовитий Йозеф Гартмут назвав їх на честь самого великого алмазу, який існував на той час у світі, «КОХІНОР».

Це була хвилинка історії крутого винаходу людства – олівцяJ

А зараз – історії, які можна створити за його допомогоюJ



Маючи один або декілька олівців можна:  розфарбувати, написати, замалювати, намалювати, закреслити і затерти, підправити, виправити, вимовити, і, врешті-решт, додати кольору.

А вам є що сказати за допомогою звичайного олівця?

 

Немає коментарів:

Дописати коментар