вівторок, 2 березня 2021 р.

Онлайн-орієнтир «Півострів несвободи»

   

Анексія Криму викликала найбільшу політичну кризу в Європі з часів Другої світової війни. Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості».

Використання терміну «анексований» щодо українського півострова Крим – помилка – стверджується на сайті  Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Згідно із українським законодавством, Кримський півострів включно із містом Севастополь є тимчасово окупованими Російською федерацією територіями України. Але засоби масової інформації та експертне середовище використовують саме вирази «спроба анексії» та «анексія Криму».

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ.

26 лютого у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму.

1 березня 2014 року Рада Федерації Росії підтримала звернення президента Путіна про дозвіл на застосування ЗС РФ на території України.

16 березня на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

18 березня 2014 Президент Росії Володимир Путін оголосив про «приєднання» Криму до Росії. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Сучасне осмислення історії Криму не є легкою справою, оскільки розгляд динаміки історичного процесу потребує системного підходу.  Осмислення і вивчення процесів, які відбуваються на територіях, над якими втрачено український суверенітет, є важливою проблемою і не тільки науковою.

Книги, які читальна зала Новокаховської центральної бібліотеки пропонує вашій увазі, це  сучасне осмислення кримського питання.








Немає коментарів:

Дописати коментар