понеділок, 1 лютого 2021 р.

Бібліофреш «Журнальна імперія» - «Колосок»

         Відділ обслуговування читачів-учнів 5-9 класів міської бібліотеки для дітей та юнацтва відкриває щомісячну сторінку «Бібліофреш» - «Журнальна імперія», де планує знайомити своїх читачів та дописувачів з новенькими та свіженькими виданнями періодики, які отримує відділ.

Відкриває її журнал, який  бібліотека отримує вже рівно десять років поспіль. Це – науково-популярний природничий журнал для дітей «Колосок» засновником якого є ЛМГО «Львівський інститут освіти». За ці роки, що минули,  бібліотекарі багато разів проводили зустрічі зі своїми читачами, знайомлячи їх і з самим журналом, і, беручи в роботу певну тему.

Це: і прес-паради, і мандрівки сторінками, які розповідали про Леонардо да Вінчі, нашу Арабатську стрілку, Європу, незвичні будівлі світу, природні дива та багато іншого. У цьому році весною для дітей планується слайд-подорож про неймовірні історії припливів і відпливів «Ті, що грають у схованки».

Відкрийте для себе перший номер журналу 2021 року.

Чи могли б ми повірити, що колись холодна і далека Антарктида була теплим і лісистим континентом? Тоді відкриваємо рубрику «Світ науки» і вирушаємо в експедицію до Антарктиди «У пошуках антарктичних динозаврів».

Виявляється, що від 100 до 40 мільйонів років тому динозаври блукали по субтропічних лісах теплої Антарктиди. На сьогодні відомо й описано науковцями рештки дев’яти динозаврів із території Антарктиди. Є серед них як примітивні рослиноїдні, так і хижі морські рептилії. Тиранозавр не зустрічається у описах, але автор обіцяє, що «далі буде…», то ж, чекаємо на читачів та на нові видання.

Далі – про яблука. Солоденькі, кисленькі, кисло-солодкі – любимо їх дуже, смакує надзвичайно. Та, виявляється, знайомі усім нам яблучка мають багато таємниць. Не вірите? Тоді, відкривайте рубрику «Жива природа» - «Рослини»: «Таємниці яблука, символу пізнання». У даному номері йдеться вже про дев’яту та десяту таємниці, про перші вісім можна прочитати в журналах за минулий рік. Трішечки про ті таємниці: візьміть яблуко і розріжте його навпіл. Малюнок на серцевині повинен виглядати як п’ятикутна зірка. Тому й вважали стародавні алхіміки яблуко символом знань; У середньому за розмірами в яблуку приблизно 80 калорій (їжте, не бійтеся потовстішати!). Шкода, що у нас не зустрічається, та найбільше яблуко важить 1,3 кілограми! У десятій таємниці пізнаєте, яку користь несе яблуко для здоров’я людини (чай зі шкірки, наприклад, має жарознижувальну дію, а самі яблука покращують роботу мозку та запобігають раку!)… А ще яблуко має своє свято! Де святкують і як – дізнаєтеся з журналу.

Погодьтеся, що світ, в якому ми живемо, надзвичайно цікавий, мінливий і ще багато непізнаний нами. Хочете дізнатися про «Кольоровий світ»? На сторінках журналу ви ознайомитеся із кольоровою фізикою, біологією, екологією, астрономією та географією. Чому Чорне море так називається, чому є Блакитний Ніл і Білий Ніл, як перекладається назва річки Хуанхе і ще багато неймовірних цікавинок для усіх, хто хоче знати більше, чи, можливо, здивувати на уроці вчителя.

А хочете побачити, як виглядають міста майбутнього? Тоді – для вас інформація «Міста майбутнього вже сьогодні». Ви побачите безпілотні автобуси, дізнаєтеся про сортувальні контейнери для сміття, які не вивозять сміттєвози (цікаво, куди ж воно потрапляє?), про місто з розумними квартирами, в яких побутовими приладами можна керувати дистанційно, з телефону та про місто, яке здивує вас більше, ніж будь-який фантастичний фільм…

Для особливо допитливих «Мудрий «Колосок» пропонує  //«Віртуальна мандрівка»//. Можна «підтягнути» свої знання з географії та перевірити кругозір.

І, на останок, журнал має рубрику під назвою «Колоскові уроки». У цьогорічному першому номері це – «Мова – не калька». Складено урок за матеріалами словника української мови «Мова – не калька». Маємо у себе такий словник. Бібліотека для дітей та юнацтва чекає усіх, хто хоче глибше вивчати рідну мову і на «Колоскові уроки» і на знайомство зі словником.

Ось такий цікавий та змістовний перший цьогорічний «Колосок». З усією відповідальністю бібліотекарі стверджують, що такими є кожен із номерів журналу за усі ці десять років. Дитячо-юнацька бібліотека дякує усім причетним до створення та наповнення контенту і чекає у гості усіх, хто прагне нових знань та пізнання, які, безперечно, дає журнал «Колосок».

Немає коментарів:

Дописати коментар