пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

Інформ-дайджест «Галерея історичних портретів В. Малика».

              «Природа щедро наділила В. Малика даром історичного письменника…».

Кость Волинський.

21 лютого 2021 року виповнюється 100 років від дня народження Володимира Малика, українського письменника.

Малик  (Сиченко) Володимир Кирилович (21.02.1921 с. Новосілки, тепер Макарівського р-ну Київської обл. – 31.08.1998) – лауреат Республіканської премії ім. Лесі Українки.

Війна завадила закінчити Київський університет, де він студіював українську філологію. Потім було: народне ополчення, поранення, два роки фашистських концтаборів. Після повернення в 45-му потрапляє до списку «неблагонадійних», йому дозволяють вчителювати лише у віддалених сільських школах. Закінчив Київський університет лишень у 1950 році. В ті часи така доля спіткала багатьох.

Творчий доробок: повісті «Чорний екватор», «Новачок», «Слід веде до моря», «Двоє над прірвою»; історичні романи «Князь Кий», тетралогія «Таємний посол», «Черлені щити», «Чумацький шлях» та ін.

Написав для дітей легенди, казки.

Основна тема його творів – боротьба українського народу проти монгольських, турецьких, татарських, польських завойовників, соціального гноблення.

Окремі твори В. Малика перекладено іншими мовами.

У фонді центральної міської бібліотеки є деякі книжки письменника, до речі, завдяки цим творам він зажив широкої популярності:

Малик В. К. Князь Кий: роман. – К.: Дніпро, 1989. – 576 с.

У романі «Князь Кий» відображено важливі події з історії Київської Русі – заснування міста Києва та героїчна боротьба наших предків за утвердження і незалежність своєї держави. «І було три брати: одному ім’я Кий, другому – Щек, третьому – Хорив, і сестра їхня – Либідь… Були вони мужі мудрі й досвідчені і називалися полянами. Від них є поляни в Києві й до сього дня…» «Повість временних літ».

Малик Володимир. Таємний посол: тетралогія. – К.: Укр. Центр духовн. культури, 1998. – 912 с. У тетралогії «Таємний посол» розповідається про боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників у другій половині XVII ст., відображено трагічні події в Україні після Чигиринських походів та оборону Відня (влітку 1863 р.), в якій активну брали українські козаки під проводом  полковника Семена Палія. У творі виведені колоритні постаті запорозького лицаря Арсена Звенигори, його бойових побратимів, коханої дівчини Златки.

Малик Володимир. Черлені щити: роман: Для ст. шк. віку/Худож. Г.В. Акулов. – К.: Веселка, 1990. – 368 с.: іл. Це гостросюжетний історичний роман про відомий похід новгород-сіверського князя Ігоря на половців у 1185 році.

Читачі, зверніть свою увагу на книжки від Володимира Малика. Читайте, ці книги того варті.



Немає коментарів:

Дописати коментар