пʼятницю, 5 лютого 2021 р.

BOOK-мандри : ...Асканіє, я знов тебе стрічаю...


«Таврійський степ розкинувсь величаво,
Де шлях пружинить, ніби тятива…
Я знов тебе, розкрилений, стрічаю,
Любов моя, Асканіє-Нова...
        «Асканія» Валерій Кулик

        Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна - найстаріший степовий резерват світу, що входить в сотню найвідоміших заповідних територій планети.

     8 лютого він відзначатиме 100-річчя  з часу виходу декрету Ради народних комісарів України, за яким заповідник «Асканія-Нова» став Державним заповідником України під назвою «Чаплі».

     Заповідник був заснований в 1898 році поміщиком Фрідріхом Фальц-Фейном. 17-річний Фальц-Фейн ставив за мету збереження диких тварин. 1 квітня 1919 року Асканія-Нова була оголошена народним заповідним парком, а 1921 — Державним степовим заповідником УРСР.

    На Асканію-Нову було покладено завдання зберігати і вивчати природу степу, а також акліматизовувати та вивчати більше число видів тварин і рослин. Зараз до складу заповідника входять ділянка заповідного степу, акліматизаційний зоопарк і дендропарк.

     Новокаховська центральна бібліотека з цієї нагоди підготувала відеоролик «BOOK-мандри : ...Асканіє, я знов тебе стрічаю...». В ньому представлена  література про історію заснування Біосферного заповідника «Асканія-Нова», про життя та діяльність родини Фальй-Фейнів, про барвистий степ, збережений у майже первозданному вигляді, про екзотичні рослини й тварини, які населяють цю територію тощо.

     Бажаємо приємного перегляду!





Немає коментарів:

Дописати коментар