пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

Он-лайн-читання. Вірші Агнії Барто

Серед дитячих письменників є ті, чия творчість буде актуальною завжди. Їх твори проникнуті добротою і ласкою. Почесне місце серед них займає Агнія Барто. 17 лютого  – 115 років від дня народження дитячої письменниці.

Агнія Львівна Барто народилася в родині ветеринарного лікаря Льва Миколайовича Волова в 1906 році. Згадувати своє дитинство Агнія Барто не любила. Сім'я вела типову на ті часи інтелігентну життя: домашню початкову освіту, французьку мову, парадні обіди з ананасом на десерт.

Лев Миколайович, шанувальник мистецтва, бачив майбутнє дочки в балеті. Агнія старанно займалася танцями, але великого таланту в цьому занятті не виявляється. Рано проявилася творчу енергію направляла в інше русло віршоване. Віршами вона захопилася слідом за гімназичними подругами.

  У 1925 році дев'ятнадцятирічна Агнія Барто випустила свою першу книжку "Кітайчонок Ван Лі".

Після виходу в світ циклу поетичних мініатюр для самих маленьких «Іграшки» (1936) (75 років, а також віршів «Ліхтарик», «Машенька» та ін. Барто стала одним з найвідоміших і улюблених читачами дитячих поетів, її твори видавалися величезними тиражами, входили в хрестоматії.

Багато віршів Агнія Львівна присвятила дочки Тетяни. А з появою онука Володі написала ряд віршів: "Вовка добра душа".

 А. Барто часто можна було побачити серед дітей. Вона відвідувала школи, була присутня на уроках, зустрічалася зі своїми читачами в дитячих бібліотеках. Часто приїжджаючи на виступи Агнія Барто пропонувала: "Шановні діти, - я прочитаю лише перший рядок, а ви самі продовжуйте інше". Не було випадку, щоб дітлахи не згадали вірш.


Барто отримувала багато листів від своїх маленьких читачів і нерідко вступала з ними в переписку відповідала їм. А з 1965 року листи стали її головною справою і турботою. Щомісяця протягом дев'яти років Агнія Львівна вела на радіо програму по розшуку зниклих під час війни дітей. Ось коли величезний досвід і «почуття дитини» зіграли дійсно дивовижну роль: Барто придумала спосіб шукати людей, не використовуючи офіційні дані - лише за спогадами дитинства.

Так, з десяти людей, чиї листи Агнія Львівна одного разу прочитала, знайшлися відразу семеро. Це було 13 числа: Барто, яка не була ні сентиментальної, ні забобонною, стала вважати його щасливим. З того часу передачі виходили 13 числа кожного місяця.

Все життя присвятила Агнія Львівна дитячій поезії і залишила нам багато чудових віршів, які добрє пам’ятаємо і  ми з вами, і з якими тільки знайомляться наші діти.

У віршах Барто багато гумору, сатири, жартів, дружби між старшими і молодшими поколіннями, між дітьми і тваринами. Багато віршів присвячено природі. І звичайно вона не забула про найбільшу забаву дітей – іграшки, які є учасниками та друзями дитячого життя.

Більшість віршованих творів Агнії Барто написана для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Стиль віршів дуже легкий, тому дітям неважко читати і запам'ятовувати їх.

Тож, маленькі читачі міської бібліотеки №2 запрошуть вас прослухати 5 віршиків з вашого дитинства!

Читають діти


Немає коментарів:

Дописати коментар