пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Мовний екскурс: "Зазирни у Слово..."

Найскладніша, найофіційніша, найцікавіша, найстаріша, найрідніша…
У міській бібліотеці для дітей говорили про мови світу.
Восьмикласники гімназії знайомилися з цікавими мовними замальовками, історичними фактами, намагаючись вияснити, як той журавель, що «облітав сто морів, сто земель», які ж бувають мови.



Отож, найпоширенішою і найстарішою мовою світу  є мова, якою почали писати ще в 3 ст. до н.е., мова піктограм і ієрогліфів – китайська мова. Мовознавці і перекладачі одноголосно стверджують, що перекладати і писати китайською – справа невдячна, дуже великий ризик зробити помилку, змінивши суть сказаного. Ба, навіть, маркетологи відомого бренду «Coca-Cola» не стали точно передавати назву ієрогліфами.


Але читачів міської бібліотеки для дітей той факт не зупинив! Тим більше, що 2019 рік проголошено Роком Китаю в Україні, тим більше, за китайським календарем 6 лютого – перший день Нового року. Отож, побажання китайською всім і кожному у Новому році від 8 -А класу!




А побажали нам восьмикласники – щастя!!!

До речі, якщо відповісте що для вас означає слово  «щастя» українською, - збудеться неодмінно;))
Дуже тішить, що для новокаховських  підлітків «щастя» – це сім’я і друзі! Це, дійсно, круто!!!
Найофіційнішою мовою світу названо англійську мову. І це не дивно, адже цією мовою «промовляють» абсолютна більшість видань і сайтів (близько 80 %), крім того англійська є державною у 67 країнах світу!
Найскладнішою, на «Мовному екскурсі», визнали в’єтнамську мову. Через те, що у ній кожний голосний звук може прозвучати у різних варіаціях, що змінюють зміст. І ще тому, що її не знав Джузеппе Меццофанті,  а він володів 38 мовами і 50 діалектами!

А от найріднішою є Наша! Українська!


Більше ніж 100 офіційних заборон  за 400 років, - вагомий привід почати говорити, читати і писати Українською, чи не так?!!! Бо зрештою, цінність мови сьогодні визначаємо ми.
Бережіть себе і близьких, вибирайте правильні слова, бо вони збуваються!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар