четвер, 21 лютого 2019 р.

Бібліо-пригода вихованців "Дюймовочки"


Якщо ви вдало оберете 
            професію і докладете до неї  душу,
                          то щастя  саме знайде вас.  
                                                                         Ч. Дарвін.
Сьогодні до Центральної міської бібліотеки на бібліо-пригоду «У Всесвіті професій» завітали вихованці дитсадка «Дюймовочка».


Вибір професії в житті кожної людини – це вибір долі. І та людина щаслива, яка з радістю ходить на роботу. Часто ми чуємо від дітей: «Я хочу стати лікарем, економістом, юристом, програмістом». А чи часто дитина скаже: «Я хочу стати бібліотекарем».


Бібліотекар Сембратович С.Л. розповіла про свою професію. Недарма про бібліотекаря кажуть: «Бібліотекар – цікава людина», «Бібліотекар може розповісти багато пізнавального», «Людина, яка знає свою справу», «Бібліотекарі – професіонали, люди духовно багаті, віддані професії, майстри своєї справи», «Люди з великої букви, які володіють сучасними технологіями, користуються Інтернетом», «Навігатори у морі книг та інформації», «Гарна бібліотека є відображенням Всесвіту».


Малеча дізналась, що слово «Бібліотека» складається з двох частин – бібліо і тека. Бібліо – означає книга, а тека – сховище. Це означає книгосховище. Бібліотеки є в містах і селах. Книжок у бібліотеці є дуже багато. Є вірші та казки, книги про тварин, природу та цікаві пригоди. Є дуже корисні книги-словники, довідники та енциклопедії. Є старовинні книги, написані дуже давно. І всі ці книги зберігаються у бібліотеці. Їх можна прочитати в читальному залі бібліотеки а на абонементі можна взяти додому, прочитати і повернути назад.

Не пройшли поза увагою й правила поведінки у бібліотеці:

- Що потрібно зробити, прийшовши до бібліотеки?
- Як треба поводитися в бібліотеці?
- Чому в бібліотеці не можна голосно розмовляти?
- Як треба поводитися виходячи з бібліотеки? тощо.


Бібліотечний працівник звернула увагу присутніх на полиці з книгами,  які називаються «стелажі». І як акуратно розставлені книги на них, як вони стоять рівними рядами.

Познайомилися діти із правила користування книгою:
- Брати книгу чистими руками.
- Книги потрібно читати акуратно гортаючи сторінки, не слинити пальців.
- Користуватися закладками.
- Не читати книгу під час їжі, не малювати в ній.
- Любити книгу та берегти її.
Що у кожної книги є свій номер, який складається з букв та цифр. Це – шифр книжки. За цим шифром можна дізнатися адресу книжки: поверх і поличку, де вона зберігається. В ящиках -  каталогах зберігаються картки з назвами та шифрами всіх книжок.
Бібліотекар заводить на кожного читача формуляр у якому записує назву книги.


Бібліотекар знайомить дітей з своєю працею, допомагає дітям вибрати книги та розглянути їх, а найцікавіші пропонує взяти до дитячого садка для читання їх вихователем.
Розповівши про професію – бібліотекар, у дітей поцікавились: яким повинен бути бібліотекар? Одержали відповідь: розумним, добрим, ввічливим, веселим, чуйним, орієнтуватись у фонді, знати багато літератури, уміти порекомендувати книгу, дати поради, кмітливим, доброзичливим… Отже, сучасні діти люблять читати і спілкуватися й залюбки ходитимуть до бібліотеки, якщо ми, бібліотекарі, створимо привабливі умови для них. І будемо: привітними, уважними до кожного читача, кваліфікованими, оптимістичними, тобто приємними людьми та справжніми фахівцями.
А щоб малеча трохи відпочила, зробили невеличку зупинку: переглянули мультфільм «Твій товариш Бобі – Бібліотека», серія 73.


Всесвіт професій дуже великий, тому коли діти стануть дорослими вони зможуть стати: вчителями, лікарями, економістами, юристами та ін. Бібліотекарка представила українську дитячу книжку про незбагненне диво – цирк і запросила на поетичну «Циркову виставу» Людмили Гнатюк! Тим самим познайомивши із цирковими професіями: повітряний гімнаст, клоун, еквілібрист, фокусник, акробат, атлет, жонглер…




Ось чудові рядки про жонглера:

Що за майстер! Що за руки!
Віртуозні в нього трюки:
Сім булав і п’ять кілець!
Ну хіба не молодець?
Кида, крутиться і біга!..
Не жонглер, а просто дзиґа!
Все впіймав, усюди встиг!
Я б ніколи так не зміг…

Наприкінці заходу дітей запросили відвідувати бібліотеку в якій для них завжди знайдуться цікаві, розумні й повчальні книжки.


Немає коментарів:

Дописати коментар