четвер, 14 лютого 2019 р.

Цей чарівний Валентинів день

Сьогодні – 14 лютого, день усіх закоханих, день Святого Валентина.  Це найромантичніший день у році, який овіяний легендами, подихом романтики, кохання та ніжності. Кохання не боїться холоду, воно розквітає будь-якої пори року, а тому заслуговує на свій особливий день.




У читальному залі Центральної міської бібліотеки відбувся майстер-клас «Найщиріші привітання у Всесвітній день кохання». Захід відвідали учні ЗОШ №4, 5-Б класу.


Бібліотекар Ісакова Є.Ю. розповіла історію походження свята, яка налічує 9 теорій його виникнення.  Найцікавіше те, що 14 лютого пов’язане з ім’ям християнського святого Валентина, от тільки історія частенько замовчує, що таких персонажів насправді було як мінімум троє:
            Священик і лікар, якого стратили 14 лютого під час гонінь на християн за часів Клавдія ІІ.
Єпископ, з яким фактично сталось те ж саме: був убитий за приналежність до християнства під час панування Авреліана. Стратили його теж 14 лютого, і навіть поховали в тому ж місці, що і його попередника.
Кандидат на пост Папи, що проживав у Єгипті та у своїх проповідях говорив про шлюб як ідеал християнської любові. Однак про його смерть та місце поховання нічого не відомо.


Бібліотекар розповіла про книги, в  яких описані перші письмові згадки про святкування Дня всіх закоханих. Це твір «Пташиний парламент» Джеффрі Чосера, в ньому батько англійської літератури розповідає про сон, в якому птахи відзначали день Валентина, і зобразив притаманну для того часу атмосферу святкування. День Валентина згадується також у шекспірівському «Гамлеті».


Головна мета заходу – виготовлення валентинки, чим і займалися учні. Вони виготовили незвичайну листівку, яка мала форму власних долонь. При її відкритті розгорталися різнокольорові серця, на яких діти написали найщиріші привітання для своїх матусь.

До читальної зали старшого відділу міської бібліотеки для дітей на романтичну вечірку «Цей чарівний Валентинів день» завітали п’ятикласники, учні 5-А класу гімназії, щоб помандрувати країною любові, поблукати вулицями великого кохання, почути різні love story багатьох країн світу та просто розважитися.


«Занурилися» присутні разом у легенду про історію свята, побували у різних країнах світу, щоб вибрати собі на майбутнє країну для освідчення у коханні. У Саудівську Аравію, де свято закоханих під забороною, їхати ніхто не захотів, а от в італійську Верону – із задоволенням! Сподобалась усім і італійська піца у формі серця. Як краще освідчитися та що подарувати у майбутньому – про це ми слухали також. Та, виявляється, що із днем 14 лютого пов’язана ще одна легенда, яка розповідає про те, що саме цього дня птахи шукають собі пару. У Давньому Римі цей день називали ще «Пташиним весіллям».  




Отут і розпочалися розваги. Спочатку спробували знайти свою пару – Валентину і Валентина, правильно назвавши відомі пари літературних героїв.  Тоді «знайомились» та шукали правильні відповіді на питання щодо етику у стосунках.





Пари шукали в цей день і роз’єднані серця, які потрібно було поєднати. Діти впорались із завданням чудово.
Та потім потрібно було парам пройти «дружньою» ходою до великого серця,  міцно тримаючи символ дня закоханих – червоне серце кохання.
Усі впорались із завданням, бо ж те сердечко кожен «Валентин» дарував своїй «Валентині».
В день Святого Валентина слова «Я тебе кохаю» лунають різними мовами світу. Учасники спробували написати ці слова на 14 мовах.



А потім у залі лунали слова кохання німецькою, азербайджанською, китайською, польською, грузинською, болгарською, французькою та ще іншими мовами. Найбільш романтичною діти назвали французьку, італійську та українську мову кохання.
Усі ж свої «шпигунські» валентинки, підписані мовами світу, діти склали у «чарівну» скриньку, щоб відкрити її 14 лютого, у день усіх закоханих.

Зранку 14 лютого до міської бібліотеки для дітей  не бібліотечне асорті: «Від серця до серця» завітали школярі 4-Б класу гімназії, щоб поспілкуватися про любов та дружбу. Бібліотекарі розповіли їм лірично-історичну легенду по Святого Валентина, почитали гарні вірші про дружні стосунки.  


Дітям було запропоновано поміркувати на тему "Що таке любов" у їхньому розумінні.
Далі діти пригадували казкові пари, які дружили чи кохали один одного в художніх творах. Русалонька, Попелюшка і Спляча красуня дочекалися своїх принців. Діти згадали і гарних друзів: Незнайка та Кнопочку, Машу та Ведмедя, Мальвіну і Пєро.



Гуртом посміялися, переглядаючи випуски «Єралашу»: «Романтика», «Дивне кохання».
Бібліотекарі провели з учнями асорті з веселих конкурсів. Командно допомагали Попелюшці перебрати чечевицю і квасолю, хлопці варили «борщ» в кулінарному конкурсі. Діти  складали чарівні пазли і змагалися «Хто зверху? Дівчатка, чи хлопці». Дівчатка відповідали на запитання для хлопчиків, а хлопчики навпаки – на запитання для дівчаток. Перемогла дружба.





Останньою родзинкою свята стало серце, викладене з кольорових пластикових кришечок.
Діти в піднесеному настрої пішли вітати своїх друзів!

Немає коментарів:

Дописати коментар