вівторок, 5 лютого 2019 р.

Презентація «Кам’яних вишиванок Нової Каховки»

В читальному залі міської юнацької бібліотеки відбулася цікава подія -  презентація чудово оформленої книги-альбому «Кам’яні вишиванки Нової Каховки», присвяченої 120-річчю з дня народження художника–монументаліста, скульптора Григорія Овксентійовича Довженко, який прикрасив житлові будинки історичної частини нашого міста, створив  неповторні вишиванки на камені, вирізані на сирій штукатурці – тиньку. Презентували бібліотекарі книгу-альбом  з  щирими дослідженнями про кам’яні вишиванки, про значення слов’янської символіки, розповіли про нове видання.


Гарно оформлено новітнє видання - на червоному тлі золотом витіснено назву книги-альбому «Кам’яні вишиванки Нової Каховки» - це тверда палітурка, корінець,у суперобкладинці, накладному форзаці, на сторінках відтворено красиві фрагменти декору на камені, мелований папір, фото, ілюстрації. Колектив авторів, фотографів використав епіграф із творів знаменитого письменника, однофамільця Григорія Овксентійовича - Олександра Петровича Довженка: «Я люблю Нову Каховку. Люблю Дніпро – велику річку мого народу, чисте лагідне повітря, ясне небо і широкість у всьому…» 





Бібліотекарі зустріли студентів НВПУ, майбутніх будівельників, плиточників-оздоблювачів книжковою  виставкою «Нова Каховка в кам’яних вишиванках», підготували для молоді біографію Григорія Довженко, портрети і фото його друзів – бойчукістів, їх вчителя-наставника  з часів Розстріляного Відродження – Михайла Бойчука, розповіли про них. 


Книга видана в рамках гранту  за сприянням та підтримки Українського культурного фонду, відділом культури і туризму Новокаховської міської ради, містить  передмову авторського колективу, звернення міського голови Володимира Коваленка, складається з трьох розділів.

1. «Місто з лебединої пісні»
(історія створення міста енергетиків – Нової Каховки),
2. «Архітектурні родзинки Нової Каховки»
(інформація і фото конкретних будинків: Палац Культури, Літній  кінотеатр, ЗОШ № 1, Станція юних туристів «Данапріс», дитячі садки та інші будівлі - популяризація художнього орнаменту на камені, який залишили нам художники-першобудівники, як історичну пам’ятку). 
3. «Кам'яні вишиванки – патріотичний меседж з минулого молоді сьогодення»
(фото сучасних цікавих місцин паркової зони, нових екскурсійних маршрутів з залученням студентів, юних художників, екскурсоводів).

 Коли читачі бібліотеки брали в руки цю ілюстровану книгу, відразу бажали зануритися в історію минулого життя майстрів кам’яних вишиванок, прочитати, яке сповіщення посилав нам Григорій Довженко  від молоді з минулого молоді сьогодення.  




Студенти довідалися про сучасний волонтерський рух, який створено  для реставрації орнаментів на будинках.  В цю волонтерську групу входить і викладач НВПУ Юлія Бондаренко. 


Бібліотекарі запропонували молоді долучитися до відновлення історії нашого міста.

Запрошуємо читачів 
познайомитися з  книгою краєзнавчого спрямування 
в читальному залі юнацької бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар