понеділок, 25 лютого 2019 р.

«У рідних слів – велика сила».

Нації вмирають не від інфаркту.
Спочатку їм відбирає мову.
Ліна Костенко

Міжнародний День рідної мови, також відомий як Міжнародний день материнської мови, відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також почало писати свою історію з 21 лютого 2000 року, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.


Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді ж цим не вичерпується її значення. У мові закодовує нація всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність. Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати.



До відзначення Міжнародного Дня рідної мови долучилася і міська бібліотека №2. Сюди завітали учні 7-В класу, СЗОШ №8 на мовознавчий калейдоскоп «У рідних слів – велика сила». Готуючись до цієї зустрічі, бібліотекарі підготували не лише інформацію про історію цього свята, про значення рідного слова для кожної людини, але й різноманітні конкурси та вікторини, які сприяють розвитку усного мовлення, пам’яті та словникового запасу школярів. З невеликим відривом перемогу здобула команда «Українознавці». Але обидві команди мали змогу проявити кмітливість, ерудованість та любов до рідної мови. В кінці заходу всі учасники отримали на згадку «Абетку побажань».



 – “Заговори, щоб я тебе побачив”,- звертався до незнайомця давньогрецький філософ Сократ. І дійсно, мовлення людини може розказати про неї багато чого.     
Тому треба слідкувати за своєю мовою, розвивати мовлення, намагатися зробити його образним і яскравішим. 



Мова - державна перлина,
Нею завжди дорожіть:
Без мови немає країни -
Мову, як матір любіть.

У Плодівській сільській бібліотеці пройшов мовний акцент "Краса рідної мови." Дуже приємно було чути від дітей гарні вислови про рідну мову, бо це, мова предків, яка пов`язує людину з її народом, його духовними надбаннями. Попова Дарія навіть прочитала присутнім молитву про рідну мову. Із захопленням учасники взяли участь у турнірі мовознавців. Переможцями стали Мудрий Микита та Струмило Кирило.



Немає коментарів:

Дописати коментар