середу, 27 лютого 2019 р.

«Кожен день я тебе відкриваю – рідне місто, кохане моє»


Хочеш для душі обновки
І полинуть серцем ввись?
Приїзди в Нову Каховку –
    Містом-красенем  пройдись…
                                                                                                        В.Смолій

  У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєрідність і неповторність. Своєрідністю Нової Каховки є не тільки те, що вона – наймолодше місто в регіоні. 
Вона – одне з найкрасивіших в Україні. Її називають перлиною на березі Нижнього Дніпра. В ній злилося воєдино прохолодне дихання величавої річки і гарячий подих скіфського степу з терпким запахом трав.



Днем народження нашого міста вважається день присвоєння йому назви Нова Каховка  – це 28 лютого 1952 року. В цьому році нашому місту виповнюється 67 років. Для віку людини – це ціле життя, а для міста – це зовсім незначний вік.


До міської бібліотеки для дітей на краєзнавчу вікторину завітали учні 4-В і 3-Б гімназії, щоб познайомитись з рідним містом, його історією і найголовніше його людьми. Діти з інтересом слухали про Степана Фальдзінсаького, про Григора та Олександра Довженків. Розглядали кам’яні вишиванки і дивувались різноманіттю кам’яних візерунків.


Бібліотекарі показали і розказали дітям цікаві відомості про герб і прапор міста. Згадали і спортивну гордість Нової Каховки - трьох Олімпійських чемпіонів: С. Чухрая, В. Борзова, та С. Бебешко. Теплими словами згадували  Л. Аржаннікову, М. Баранову, Ю. Федак, К. Губку і багатьох інших хто примножував славу Нової Каховки.
І, можливо, серед сьогоднішніх відвідувачів бібліотеки  майбутні чемпіони і садівники, інженери, і космонавти, і просто хороші люди.


На краєзнавчу відеопрогулянку «Стежками рідної землі» до Дніпрянської селищної бібліотеки завітали в гості дорослі читачі та  учні 7 класу Дніпрянської загальноосвітньої школи разом з класоводом Караван С.О.


28 лютого цього року нашому чудовому місту виповнюється 67 років. Під час заходу присутні дізналися, як створювалося наше місто. Бібліотекар ознайомила учасників заходу з  історичними довідками міського музею «Про пам’ятники в Новій Каховці станом на 13 березня 1973 року»  та «Герб м. Нока Каховка» від 2008 року; було переглянуто відео «Створення міста на Дніпрі», «Жемчужина Новой Каховки», «Ребята с нашого двора – они прославили Новую Каховку», репортаж ТСН «Міста. Мій путівник. Нова Каховка». 


Присутні були ознайомлені  з літературою, представленою на   тематичній полиці «Люблю над Дніпром моє місто чудове».



На заході була презентована книга-альбом «Кам’яні вишиванки Нової Каховки», яка вийшла друком у херсонському видавництві «Наддніпряночка» за сприяння та підтримки Українського культурного фонду в рамках реалізації проекту “Кам’яні вишиванки Нової Каховки — патріотичний меседж із минулого молоді сучасності”. 


Підсумком відеопрогулянки  стала вікторина, а завершився захід віршем  колишньої учениці Дніпрянської загальноосвітньої школи Ремізової Т.О. «Город на Днепре».
Наприкінці відеомандрівки учні дійшли висновку, що історію роблять люди, які живуть поряд і треба пишатися  нашим містом і берегти кожний куточок Нової Каховки.

                                                       

Немає коментарів:

Дописати коментар