вівторок, 5 лютого 2019 р.

ТВОРЕЦЬ АРХІТЕКТУРНОГО ОБЛИЧЧЯ МІСТА


Довженко Григорій Овксентійович, 1950-ті роки

Прізвище Григорія Довженка стало відомим мешканцям Нової Каховки десь років три тому, а завдяки реалізації проекту «Кам’яні вишиванки Нової Каховки – патріотичний меседж з минулого молоді сьогодення» (Проект  виграв міський відділ культури і туризму у конкурсі, оголошеному Українським культурним фондом) та святкування цього року 120-річчя художника, його ім’я ми будемо згадувати в усіх закладах культури та школах весь 2019-й рік.

04 лютого 2019 року в читальному залі центральної бібліотеки була оформлена книжкова виставка-портрет «Довженко Г.О. – творець архітектурного обличчя міста», присвячена 120-річчю від дня народження українського художника, скульптора-монументаліста, автора  «кам’яних вишиванок» Нової Каховки.


Виставка-портрет демонструє два розділи.

У І розділі виставки «Життя як джерело» представлена коротка біографічна довідка про Довженка Г.О. (22.04.1899 р. - 21.04.1980 р.) - уродженця смт. Баштанка Миколаївської області, його фото з батьками у 1930-х роках. Саме в цей період, з 1930 року по 1936 рік, Григорій Довженко викладав «малюнок та живопис» на архітектурному факультеті Київського художнього інституту.  Тут також є коротка інформація про Довженка -художника та його фото за роботою в 50-х-70-х роках ХХ століття.
Особлива книга, яка представлена в цьому розділі, – це книга Білоконь С.І. «Бойчук та його школа», яка вийшла з друку у 2016 році. Григорій Довженко – представник школи «бойчукістів».
«Бойчукісти» – національний художній напрямок, культурне явище світового значення, яке колосально вплинуло на українське мистецтво початку ХХ століття. «Бойчукісти» – це українські монументалісти, їхня школа була створена в грудні 1917 року самовідданою працею художника Михайла Бойчука.
В книзі розповідається про творчий шлях найвидатнішого українського мистця Розстріляного Відродження Михайла Львовича Бойчука (1882-1937) – творця двох мистецьких шкіл (першої – паризької, чи франко-польської, другої – київської), члени яких згодом за його ім’ям отримали назву бойчукістів. Ця плеяда художників, які фізично або психологічно-соціально були знищені сталінським режимом, створили унікальні роботи, просякнуті національно-монументальним духом, побудовані на відчутті величі візантинізму, магії ранньоренесансних сентенцій Заходу та наповнені розумінням глибинних пластів народного мистецтва. Бойчукісти відіграли виняткову роль у становленні національного художнього процесу України першої третини ХХ ст., стали непересічною складовою у контексті європейського та світового культурологічних просторів.
Видання доповнене творами майстрів, які збереглися, серед яких є твори Довженка Григорія Овксентійовича та художника Мизіна Олександра Васильовича (1900-1984 рр.), з яким Григорій Довженко співпрацював у Новій Каховці у 1952-1954 роках.

У ІІ розділі виставки під назвою «Творити людяне, творити прекрасне»  представлені друковані видання  2017-2018 років. Це брошури: «Шедеври Півдня України – кам’яні вишиванки Нової Каховки» (2017 р.)
Новокаховського товариства охорони культурної спадщини; «Архітектурне обличчя міста Нова Каховка» (2018 р.) центральної бібліотеки та  «Архітек-
турні родзинки Нової Каховки» (2018 р.) відділу культури і туризму (автори: Сидоренко Р.Ю., заступник директора Новокаховської ЦБС та Зарудна Н.С., начальник відділу культури і туризму).
Родзинкою цього розділу є книга-альбом «Кам’яні вишиванки Нової Каховки», яка вийшла з друку у грудні 2018 року. Це колективна робота авторського колективу, створена в рамках вищезгаданого Проекту. Книга складається з 3-х розділів: І. «Місто з лебединої пісні» (про історію міста Нова Каховка), ІІ. «Архітектурні родзинки Нової Каховки» (про архітектурне вирішення забудови Нової Каховки та художнє оздоблення кварталів, площ і вулиць міста; тематику «кам’яних вишиванок» та про внесок Г.Довженка у будівництво кварталів вулиць старої частини міста Нова Каховка у 1952-1955 роках), ІІІ. «Кам’яні вишиванки – патріотичний меседж з минулого молоді сьогодення» (про популяризацію «кам’яних вишиванок» закладами культури та школами серед учнівської та студентської молоді міста). Книга багато ілюстрована фотографіями «кам’яних вишиванок», гарними будівлями та видами міста для популяризації патріотизму серед молоді та залучення до нашого міста більшої кількості туристів та інвесторів.
Виставку доповнюють різноманітні фото «кам’яних вишиванок» на будинках міста.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати читальний зал центральної бібліотеки і особисто роздивитися виставку-портрет.


Немає коментарів:

Дописати коментар