середу, 27 лютого 2019 р.

Бібліотечний урок "Перша друкована книга"


Книга – одне з найбільших чудес, створене людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє.
Шлях розвитку книги був довгим і складним. Який тільки матеріал не використовували люди для виготовлення книжок: глину, листя та кору дерева, шкіру тварин, бамбук, папірус, шовк.
До міської бібліотеки №2 на бібліотечний урок «Перша друкована книга» завітали студенти I курсу ПТУ №14. Бібліотекар Рядних І.Л. розповіла про засновника книгодрукування в Україні Івана Федорова. В 1573 р. він заснував першу друкарню, а вже в 1574 р. виходить «Апостол». Цій книзі виповнюється в цьому році 445 років.
І.Федоров — постать ренесансної доби. Як і багато хто у цей період, він був різнобічно освічений, поряд з видавничою справою відливав гармати, винайшов багатодульну мортиру з частинами, що взаємозамінювалися. Мав тісні зв’язки з освіченими людьми Європи.
Український народ віддає належне своєму першодрукареві, а всі книговидавці та книгознавці регулярно проводять щорічні наукові сесії, присвячені актуальним проблемам історії книги та книжкової справи —“Федоровські читання”. Вийшла велика кількість наукових праць, присвячених життю і діяльності "друкаря книг пред тем невиданных”.

Немає коментарів:

Дописати коментар