четвер, 28 лютого 2019 р.

Мовознавчий турнір «Звучить рідна мова»

Мова  кожного  народу
Неповторна  і  -  своя.
В  ній  гримлять  громи   в  негоду,
В  житі – трелі  солов’я.
На  своїй  природній  мові
І  потоки  гомонять.
Зелен-клени  у  діброві
По-кленовому  шумлять.
Солов’їну,  барвінкову,
Колосисту -  на  віки –
Українську  рідну  мову
В дар дали мені батьки.
Берегти  її, плекати
Будем  всюди  й повсякчас,
Бо ж єдина – так, як мати –
Мова в кожного із нас

З такого чудового вірша розпочала провідний бібліотекар Грек Т.А. мовознавчий турнір в Піщанській сільській бібліотеці 23 лютого. 


Вона нагадала гостям та читачам бібліотеки-учасникам турніру, що 21 лютого 1952 року в Бангладеш влада жорстоко придуши­ла демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день став днем полеглих за рідну мову. У жовтні 1999 року за ініціативою ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови. В Україні його відзначають із 2000 року.
Захід розпочався з розминки, коли гравці та учасники змагання відповідали на дотепні запитання. А потім розпочалися різноманітні конкурси.


У конкурсі  «Швидкісний  експрес»  гравці, обираючи з п'ятнадцяти запитань два на вибір, не знаючи їх змісту, давали стисло і швидко відповіді на питання з різних розділів  української мови. Цікавим виявився конкурс «Лінгвістичний волейбол», коли,  кожен з учасників, отримуючи  м'яча, повинен був назвати якомога більше синонімів до заданого слова. 



У конкурсі  «Допиши вірш»  читачі змагались у вправності римування,  а під час конкурсу «Лексичні перегони», працюючи з картками, діти  відділяли іншомовні слова від слів справжнього українського походження. У заключному конкурсі «Юні краєзнавці»  учасники турніру показали хороші знання не тільки з української мови, а й з географії України.


Турнір проходив під девізом: «Хто  любить, знає  рідну  мову,  тому  вона всміхнеться. Солодке  слово перемога  нелегко  всім дається. Хто  мову  шанує свою, хай той переможе  в бою!». 


Всі діти дуже активно змагалися, але переможцем турніру став читач бібліотеки Павлюк Максим, учень 5-го класу.

Немає коментарів:

Дописати коментар