понеділок, 18 лютого 2019 р.

«Афганістан – це рана, що не перестає боліти…»

«Ти – вічний біль, Афганістан,
Ти – наш неспокій.
І не злічить глибоких ран
В борні жорстокій.
І не злічить сліз матерів, дружин, дітей –
Не всі вернулися сини із тих ночей…»

15 лютого – день вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
30 років тому в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу, участь у якій взяли 160375 військовослужбовців – вихідців з України, 3360 з яких – загинули, 72 – пропали безвісти, 3560 – стали інвалідами. Згодом війну в Афганістані керівництво тодішнього СРСР визнало політичною помилкою, однак це аж ніяк не применшує особистого подвигу тих, хто став прикладом самопожертви та вірності військовій присязі.
Афганська кампанія залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків.

У бібліотеку міста Таврійська на відеохронограф "Афганістан мій біль, моя пекуча память" завітали учні 8А класу ЗОШ №5.


Бібліотекар Півторак І.В. коротко розповіла їм історію війни в Афганістані та познайомила з книгою українського письменника Олексія Дмитренка "Аїст". 

Це – художньо-документальна повість про долю Олександра Стовби, воїна-інтернаціоналіста і поета, який загинув на землі Афганістану. Він – лейтенант і четверо його солдат ціною свого життя врятували бойових товаришів. Олександру тоді ще не виповнилося і двадцять три роки... Ось його вірш:

Среди каштанов и берез
Цветет без нас
В садах персидская сирень
И жизнь идет
Как раньше шла из ночи в день.
А здесь война.
А на войне как на войне,
Судьба и жизнь
С ценою меньшою вдвойне,
Здесь, среди гор,
Что кругом встали в карусель
Теряем мы
Свою любовь, своих друзей.
В дыму, в боях
Грубеют чувства и сердца...

Потім спеціаліст Таврійського виконкому Клімова Жанна розповіла дітям, що нині в Таврійську проживають 30 воїнів-інтернаціоналістів, а взагалі "Афган" пройшов 51 таврійчанин і зараз їх обєднує громадська організація "Саланг".


Далі учні переглянули відео-ролик "Хроніка Афганської війни" та інші відео з піснями про "Афган", які нікого не залишили байдужими, адже хто, як не ми – українці хочемо життя без війни!




Обривською сільською бібліотекою до цієї дати була проведена година-спомин «Афганістан – це рана, що не перестає боліти…».



Під час заходу діти ознайомилися з масштабами складних і неоднозначних подій в Афганістані, переглянули документальні відеофрагменти про афганську війну, вшанували пам’ять тих, хто поліг в Афганських ущелинах, схиливши голови у скорботній хвилині мовчання.


Немає коментарів:

Дописати коментар