пʼятницю, 15 лютого 2019 р.

Небесна Сотня воїнів Майдану.

І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син і буде мати,
І будуть люди на землі.
Т. Шевченко «І Архімед, і Галілей».

15 лютого до Центральної міської бібліотеки завітали одинадцятикласники ЗОШ № 4 на вечір-реквієм «Мамо, не плач. Я повернусь весною…», присвячений Дню пам'яті Героїв Небесної Сотні.


Пам'ятний День Героїв Небесної Сотні відзначається 20 лютого. Його встановлено указом Президента України Петра Порошенка № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні» від 11 лютого 2015 року «з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України».


Бібліотекарі розповіли присутнім про подвиги, неймовірні щоденні вчинки людей на Майдані. Згадали всю хронологію подій під час Революції Гідності.

«Небесна Сотня» — прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції Гідності) у грудні 2013 — лютому 2014 року.
21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею». Під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача…». Уперше Небесною Сотнею полеглих учасників акцій протесту назвала поетеса Тетяна Домашенко у вірші «Небесна Сотня воїнів Майдану» ( 2014).
З чого все почалось? 21 листопада 2013 року, після того, як Янукович вирішив призупинити переговори про асоціацію ЄС, на Майдан вийшло невелика кількість студентів. У наступні дні події почали стрімко розвиватися. «Євромайдани» з'являлися в інших містах, кількість людей росла.
Через тиждень протестів, стало зрозуміло, що тут не обійтися без політичних дій.
24 листопада на Європейській площі опозиційні політики організували другий Майдан, а потім зібрали стотисячний мітинг. І це був дійсно перший масовий мітинг, де вимагали повернути країну на шлях в ЄС. 27 листопада - мітинги вже по всій Україні. Янукович летить до Вільнюса, де, незважаючи на те, що відбувається в країні, хоронить угоду з ЄС.
Напередодні 29 листопада влада привозить до Києва тисячі силовиків, а тим часом на Євромайдані приймають резолюцію, в якій говориться: «президент повинен піти разом з урядом і парламентом».
30 листопада о 4:00 почався жорстокий розгін студентського Євромайдану. Страшні кадри того, як силовики били дітей, жінок, людей похилого віку облетіли весь світ. Саме в той момент всім стало зрозуміло, що мета Євромайдану - не просто євроінтеграція, а повна зміна влади. Саме тоді і почалася Революція Гідності. Після жорстокого побиття молоді спецпідрозділами силовиків на головній площі Києва – майдані Незалежності, протестний рух перетворився на тривалу кампанію громадянської непокори владному режиму, корупції та порушенням прав людини. А потім з’явились перші жертви зіткнень – Сергій Нігоян, Юрій Вербицький, Михайло Жизневський. Ще рівно місяць влада намагатиметься зачистити центр міста від протестувальників. Аж у ніч на 22 лютого 2014 року президент Янукович чартерним рейсом тікає у Росію.
Революція Гідності виявилася надзвичайно драматичним рухом для України, що призвів до загибелі більше 100 учасників акції протесту, втечі корумпованого президента та його уряду, анексії Криму Росією та початку війни на Донбасі.
Офіційно встановлено 107 жертв Революції Гідності. Більшість Героїв Небесної Сотні померли від вогнепальних поранень.
Упродовж заходу молодь переглянула ряд відео: «Розгін Євромайдану 30.11.2013 р.», «Повний список Героїв Небесної Сотні», «Мамо, не плач. Я повернусь весною». Лунали пісні: «Мамо, не плач» (автор музики і виконавець М. Олійник) та «Я не хочу бути героєм України» - це пісня гурту Тартак, яку виконав Сашко Положинський, який був активістом Майдану. Та вірші: Тетяни Домашенко «Небесна сотня воїнів Майдану», Людмили Максимлюк «А сотню вже зустріли небеса…».
Ушанування пам'яті Євромайдану, Революції Гідності та Небесної Сотні: у пам'ять про Євромайдан і Небесну Сотню названо низку вулиць і площ, складено пісні та літературні твори, знято фільми, відкрито пам'ятники, випущено медалі.
У музиці:
Російська реп-група 25/17 присвятила «Небесній Сотні» та подіям на Майдані свою пісню «Рахунок».
Український композитор Валентин Сильвестров присвятив Сергієві Нігояну свій диптих «…І вам слава, сині гори» та «Со святими упокой…», а також написав хоровий цикл «Майдан».
Марія Бурмака присвятила пам'яті загиблих героїв пісню «Він іде по воді».
Гайдамаки присвятили пам'яті загиблих майданівців пісню «Дерев'яні щити» та ін.
У літературі: Антологія «Україна – Європа», Базів Василь «Армагеддон на Майдані», Кокотюха Андрій «Вогняна зима», Пригорницький Віталій «Байки-майданки», Роздобудько Ірен «Ґудзик - 2», Рудневич Марко «Я з Небесної Стоні» та ін.
Знято документальні та художні фільми:
Документальний фільм «Майдан» (2014), режисер Сергій Лозниця.
Документальний фільм «Бойня на Майдані» (2014), режисер Джон Бек Гофман (США).
Драма «Одного разу в Україні» (2014), Ігор Парфьонов.
Телесеріал «Гвардія» (2015), режисер Олексій Шапарєв. та ін.
Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів України, у 2016 році було заплановано утворити державний заклад «Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Гідності», і віднести його до сфери управління Українському інституту національної пам'яті. Указом Президента України від 12 квітня 2016 р. музею надано статус національний.
21 листопада 2014 року, коли вперше відзначався День Гідності та Свободи, Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з родинами загиблих активістів підписав Указ про присвоєння 99 героям Небесної Сотні звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». У зв'язку з тим, що звання Герой України може бути присвоєно виключно громадянам України, три іноземці, які загинули під час Революції Гідності, були нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні та ін.
Хвилиною мовчання присутні вшанували Героїв Небесної Сотні.


Схилімо у жалобі голови перед звитягою Героїв, котрі заради торжества справедливості пожертвували собою, і хай пам'ять про них, безневинно убитих, згуртує нас, живих, дасть нам силу, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на рідній землі.
Герої не вмирають, допоки залишаються в наших серцях, душах, в нашій пам'яті, тому ми не маємо права забути!



Немає коментарів:

Дописати коментар