вівторок, 27 жовтня 2020 р.

Нам не забути днів війни…

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників.
Свято, яке відзначається щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Свято встановлене відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка № 836 від 20 жовтня 2009 року «…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…».

З червня 1941 року по жовтень 1944 року Україна була ареною збройної боротьби проти окупантів. Героїчна боротьба розгорнулася в тилу німецьких армій. У тій трагедії Україна має свій особливий, жертовний рахунок незліченних людських втрат.

Битва за визволення України тривала 680 діб. Війна, окупація і нарешті здобута перемога коштували нам, за різними оцінками, від восьми до десяти мільйонів невинно загублених життів. За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів. Всього в Україні в період окупації було вбито 3,9 млн. мирного населення і 1,3 млн. військовополонених, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини.  На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств. Україна вкрилася концтаборами, тюрмами, гетто.  Обмежувалися постачання міст продовольством, медичне обслуговування, освіта. Українці перетворювалися на людей «третього сорту». Гітлерівці грабували матеріальні і людські ресурси України.

 Окупаційний режим відзначався винятковою жорстокістю, але він виявився неефективним, бо не забезпечив покори українського народу. Навпаки, нацистський «новий порядок» викликав масовий рух Опору в Україні.

У вигнанні окупантів брала участь уся Україна: регулярні радянські війська та червоні партизани, національне підпілля на чолі з Українською повстанською армією та українські бійці на усіх інших фронтах світу, що наближали спільну перемогу над Гітлером.

Масове розсекречення архівів відкрило доступ до документів періоду нацистської окупації.

Центральна міська бібліотека представляє видання з фонду читальної зали:  Архіви окупації. 1941-1944 / Держ.ком.архівів України, упоряд. Н. Маковська. – К.: Вид.дім «Києво-Могилянська академія», 2006.-872 с., у якому об’єднались напрацювання архівістів та істориків. Різноманітні за складом та змістом документи і матеріали архівних колекцій періоду Другої світової війни додають важливі штрихи до об’єктивного відображення історії України періоду нацистської окупації. В Архівах окупації – правда про «українські рахунки війни», трагічну, але героїчну долю українського народу, про жорстокість, але й благородство, про ницість, але й про вірність. Це не тільки джерела для об’єктивного висвітлення історії Другої світової війни на українських теренах, але і трагічна ретроспектива, і закарбована пам’ять про випробування народу.

 В читальному залі юнацької бібліотеки  провели огляд історичної  та художньої літератури, яка висвітлює цей незабутній період життя і боротьби з фашистами, наближення перемоги над цією нелюдською ідеологією, і визволення всієї Європи, ціною міліонних людських  жертв.  Молодь читала вірші на військову тематику, розглядала фотоальбоми, фотофакти.





Немає коментарів:

Дописати коментар