понеділок, 12 жовтня 2020 р.

«Козацтво: право на безсмертя»

Історія народу, як і життя людини, має героїчні, трагічні, щасливі і нещасливі сторінки. Оскільки в героїчному найбільше проявляється національний характер, саме такі сторінки особливо хвилюють і викликають почуття гордості. Тож запрошуємо вас разом з нами згадати неповторне і легендарне явище історії українського народу - козацтво, побувати у XVI-XVIII століттях на Запорозькій Січі та на Гетьманщині.

   Читальна зала центральної бібліотеки до Дня українського козацтва підготувала виставку-присвяту: 

«Козацтво: право на безсмертя»

Ми взяли лише деякі джерела, бо всі годі перелічити. Отже. Читаємо якісну літературу! Пам’ятаймо славних предків!

       «Героїчна козацька епоха».

Хто ж такі козаки? Чому виникло українське козацтво? Який внесок зробили козаки в розвиток української культури? У чому феномен козаччини? Відповіді на ці та ще багато питань ви дізнаєтесь прочитавши захоплюючу науково-популярну розповідь «Як козаки Україну боронили», яка вийшла друком у київському видавництві «Кліо» 2018-го року. Авторами публікації є доктор історичних наук, протоієрей УПЦ Київського Патріархату Юрій Мицик та професор історії Сергій Плохій.

   Окремої уваги заслуговує археографічне видання «Пакти і Конституції Української козацької держави», видрукуване у львівському видавництві «Світ» 2011-го року. Публікація цієї визначної пам’ятки вітчизняної політико-правової думки супроводжується лінгвіністичним аналізом, науковим коментарем, а також факсимільним відтворенням текстів угод та постанов прав і вольностей Війська Запорозького. Тексти подано українською, англійською, німецькою, російською та французькою мовами. Вивчаючи цей матеріал можна стверджувати що вроджений гнучкий розум Пилипа Орлика дозволив йому піднятися над поточним політичним моментом і закласти в договірні статті механізми непорушності проголошуваних документом основних засад функціонування української політичної системи в майбутньому. Один зі спрощених варіантів назви розглянутого документу - Конституція Пилипа Орлика.

«Гетьманська слава».

Про кого говорили що він запродав Україну у турецьке ярмо? З іменем якого гетьмана пов’язані розповіді про незліченні скарби? Кого з гетьманів звинувачували в тому, що він був на диво бездіяльним, не робив нічого для порятунку України? За діяльності якого гетьмана набуло якісно нових рис воєнно-морське мистецтво запорожців? Про все це вам допоможуть довідатись запропоновані книги.

Праця Тараса Чухліба «Гетьмани України: війна, політика, кохання» вийшла друком у київському видавництві «Арій» в 2016 році. Публікація переконливо доводить що у кожного з гетьманів України були власні цінності орієнтири, в першу чергу всі вони просто люди, які діяли за тих чи інших історичних обставин, що значно відрізняються від сприйняття сьогочасної дійсності. Вони були не тільки воїнами але й політиками, а отже, подобались одним і були ворогами для інших.

Наступна пропонована книга розповість про Великого воїна та Великого полководця, це визнав світ, Богдана Хмельницького. Автором історичної розвідки є доктор філософських наук, професор Петро Кралюк, опублікована праця у київському видавництві «ДОВЖЕНКО БУКС» 2018-го року. Богдан Хмельницький належить до одного з найбільш знаних представників українства у світі та став примітною фігурою у символічному світі українців. Автор не пише про нього традиційну біографію, а досліджує як відбувалася міфологізація цього історичного діяча та намагається подати фактичну біографію Хмельницького. Корисним, для осмислення діяльності гетьмана, буде дізнатись як образ козацького ватажка трактувався в українській, польській, російській, єврейській, турецькій і татарській культурах.

  «Між війною і радою».

Чому шляхта відсилала своїх дітей вчитися на Січ? Хто вони бровники? Чию відрубану правицю сім літ возили перед військом запорозьким аби вона допомагала перемагати ворогів? У чому полягала місія характерників? Прочитавши запропоновані нами книги ви про це дізнаєтесь.

«Загадка козацьких характерників» - історична праця Тараса Каляндрука, присвячена малодослідженій темі української історії – бойовим мистецтвам. Монографія побачила світ у львівському видавництві «Літературна агенція «Піраміда»» 2007-го року. У ній наведено невідомі факти та документи історії бойової культури нашого народу, які по-новому розкривають сутність бойового духу та військового мистецтва українців через прадавні традиції військової бойової підготовки та вірування наших предків. Книга також містить унікальний ілюстративний матеріал зібраний з найрізноманітніших давніх та сучасних джерел.

У книзі Петра Кралюка «Козацька міфологія України: творці та епігони», яка вийшла друком у харківському видавництві «Літературна агенція  «Час читати»», розглянуто феномен українського козацтва, показано як формувалися міфічні уявлення про козаків починаючи з кінця XVI століття й завершуючи днем сьогоднішнім. У праці досліджено особливості козацького фольклору, наведено аналіз російської інтерпретації українського козацтва та розглянуто фейкове відродження козацтва у сучасний період.

Всі ці книги адресовані українцям, які цікавляться своєю справжньою історією. Прочитавши їх ви матимете краще уявлення про козацький період історії України.


Немає коментарів:

Дописати коментар