понеділок, 19 жовтня 2020 р.

Премія «Експресо. Вибір читачів»

 «Читати - означає  застосовувати в житті те, що прочитав».

А.Дістервег.

В читальному залі  юнацької бібліотеки продовжується вибір книжок на премію в номінації «Література для дорослих». Ці книги знаходять шлях до читачів через відгуки самих читачів.

Молодь, читаючи новинки художньої літератури і вибираючи найкращі літературні твори року, підтримуючи свій інтерес до читання. Обговорюють, зачитують цікаві моменти, що діються з головними героями книг.

Зачитують цитати із книжок - преміантів.

Сергій Жадан "СПИСОК КОРАБЛІВ": із вірша "Будеш мені як знак на будинку, де живуть приречені"

 ...Де розмови про головне нагадують кораблетрощ,

де найбільша втіха - зустріти світанок,

Так, де тебе готові спалити на площі,

щоб коло тебе погрітися наостанок.

Оксани Забужко "ПОЛИН" "Тільки, щоб навчитися цього найвищого з мистецтва - бути людиною,- не раз замало  буває й цілого життя".

Софія Андрухович "АМАДОКА": "Любитити когось, кого більшість людей недолюблює,- спокусливо. Особливо, якщо вже любиш когось, хто викликає в інших захоплення й мало не обожнення. Така людина - хоч як інтимно-близько ти її знаєш - любов'ю інших заперечує...



В бесідах про ці книги, молодь намагається вияснити значення діалектів у творах, їх багато, для цього треба час. Втрачається сприйняття і бажання читати. Старше покоління обурюється з того, що авторки С. Андрюхович та О.Забужко у своїх нових книжках прагнуть переписати історію. «Коли не хочеш обурюватись, то кинь книжку і не читай далі» (А. Кримський).

Бо, за словами Василя Сухомлинського: «Читання, як джерело духовного збагачення, не зводиться до вміння читати: з цього вміння воно тільки починається».

Немає коментарів:

Дописати коментар