понеділок, 12 жовтня 2020 р.

Богдан Хмельницький – перший гетьман вільної України.

«…Його благословив Господь

На Зборів, Корсунь, Жовті Води;

Богдан вселив у нашу плоть

Дух непокори і свободи».

Д. Павличко.

Читачі, до дня Українського козацтва ми вирішили познайомити Вас з Богданом  Хмельницьким (1595-1657) - українським військовим, політичним та державним діячем. Гетьманом Війська Запорозького, очільником Гетьманщини (1648–1657). Керівником Хмельниччини — повстання проти зловживань коронної шляхти в Україні, котре переросло у загальну, очолену козацтвом, визвольну війну проти Речі Посполитої. Першим з козацьких ватажків, котрому офіційно було надано титул гетьмана. Намагався розбудувати незалежну українську державу. Якому у цьому році виповнюється 425 років від дня народження.

Про життя Богдана Хмельницького до 1647 року відомо дуже мало. Як зазначав Михайло Грушевський: «Особиста біографія Хмельницького настільки ж убога на реалії і безсумнівні факти, наскільки багата на легенди».

Польський історик Людвік Кубаля, котрий присвятив багато років дослідженню життя й діяльності Богдана Хмельницького, порівнював українського гетьмана з його сучасником — вождем Англійської революції середини XVII століття Олівером Кромвелем.

Тож почнімо – з початку. За найрозповсюдженішою сьогодні версією, 27 грудня 1595 року, на день святого Теодора, в родині Михайла Хмельницького народився син, названий Зиновієм-Теодором (Теодор – Божий дар, народною формою-перекладом імені в Україні було Богдан). Місцем народження вважається Суботів (нині Черкаська область, Україна, тоді Київське воєводство, Річ Посполита). Батько гетьмана походив із дрібної української православної шляхти. Про  шляхетне походження героя свідчить наявність родового герба Хмельницьких – «Абдайк».

Маленький Зіновій, отримавши спочатку домашню освіту, продовжив навчання у Львівському єзуїтському колегіумі. Хлопчиком пройшов тут класи граматики, поетики та риторики, здобувши ґрунтовну класичну освіту того часу.

Після закінчення навчання юнак повернувся на батьківський хутір, вступив до реєстрового козацтва. Брав участь у польсько-османській війні 1620—1621 років, під час якої в битві під Цецорою батько й син Хмельницькі потрапили у османський полон…

Пропонуємо скористатися Internet ресурсам й переглянути відео «Богдан Хмельницький – перший гетьман вільної України» (06:19), яке розповість  про бойові звитяги гетьмана.

Вшанування пам'яті Богдана Хмельницького:

В 1943 році місто Переяслав було перейменовано на Переяслав-Хмельницький, а в 1954-му місто Проскурів — на Хмельницький. В 2019 році Переяславу повернули початкову назву.

У Києві є пам'ятник Богдану Хмельницькому на Софіївській площі, якого зображено верхи на коні. Також пам'ятники встановлені у містах Чигирин на Богдановій горі, Чернігові, Хмельницькому, Черкасах, Нікополі, Скалаті та у селі Суботові…

Іменем Богдана Хмельницького названі вулиці і площі в багатьох містах і селах України, воно присвоєне академії Державної прикордонної служби України в місті Хмельницькому та університету в Черкасах. Також у Чигирині діє музей Богдана Хмельницького.

Портрет Богдана Хмельницького зображено на банкноті номіналом 5 гривень. Також Національний банк України випускав в обіг пам'ятні монети номіналом 200000 карбованців (мельхіор) з 19 липня 1995 року, номіналом 1000000 карбованців (срібло) з 21 червня 1996 року та номіналом 10 гривень (срібло) з 24 грудня 2015 року.

Образ Хмельницького проходить у творах багатьох видатних письменників, зокрема: Павло Загребельний «Я, Богдан», Івана Ле роман-епопея «Богдан Хмельницький», Юрій Косача «Рубікон Хмельницького», Генрик Сенкевич «Вогнем і мечем» та знятий на його основі фільм Єжи Гофмана, Михайло Старицький роман-трилогія «Богдан Хмельницький» та ін.

Зверніть увагу на книгу: Косач Ю. Рубікон Хмельницького: Роман/Автор передм. та прим. О.І. Гужвій, - К: Україна, 2001. – 253 с.: іл.

У центрі роману українського письменника Ю. Косача (1909-1990) – мудрий політик, дипломат, воєначальник Богдан Хмельницький, який із загоном козаків під французьким прапором брав участь у переможному поході на Дюнкерк. Саме в цей період народжувалися плани майбутнього повстання проти польсько-шляхетського всевладдя в Україні, формувалися політичні ідеали чигиринського сотника.

Велична постать Богдана Хмельницького наскрізь пронизана різноманітними таємницями, розкрити які допоможе вам тематична поличка «Непроста доля українського Кромвеля», на якій представлені книжки: Д. Журавльов «Усі гетьмани України», К. Липа та О. Руденко «Військо Богдана Хмельницького», Є. Луняк «Минувшина України в романтичних історіях», В. Нартов «Найвидатніші гетьмани та кошові отамани України», Ю. Сорока «Походи Богдана Хмельницького», Т. Чухліб «Гетьмани України-Русі»…

Своє життя Богдан Хмельницький поклав на вівтар служіння Вітчизні задля самостійності та єдності українського народу. Він є видатним діячем не лише української, але й світової історії, фундатором української державності.

Пам’ятайте та читайте!


Немає коментарів:

Дописати коментар