вівторок, 27 жовтня 2020 р.

Увага! Почалось «тихе полювання».

         Осінь – мальовнича пора року, листя опадає з дерев, пейзаж поступово змінюється…

Рей Бредбері писав: «Жовтень! Боже, це мій улюблений місяць, готовий його поїдати, вдихати, втягувати запахи. Ах, цей бунтівний і сумний місяць. Дивись, як від зустрічі з ним зашуміло листя. У жовтні світ охоплений полум'ям...».

Ах, яка романтика!.. Але сьогодні ми будемо говорити про гриби. Тому бібліотекарі Новокаховської центральної міської бібліотеки вийшли на вулиці нашого міста з еко-десантом «Увага! Почалось «тихе полювання». Розповіли жителям Нової Каховки, що гриби – найдавніші мешканці Землі. Вони вже існували приблизно 413 мільйонів років тому в девонський період палеозойської ери. Вивчає гриби наука мікологія. Їй відома безліч цих дивних рослин. Усі ті опеньки, рижики, маслюки, сироїжки є лише невеличкою частиною великого грибного розмаїття. Усі вони поділяються на їстівні та отруйні. У Европі, наприклад, відомо понад 500 видів їстівних грибів і тільки 80 – отруйних. Утім, серед них 20 – 25 видів є дуже небезпечними.

У Херсонській області їх росте близько 100 видів. З них тільки близько 10-14 видів, традиційно збирається і вживається в їжу місцевим населенням. Це білі гриби, маслюки звичайні і маслюки зернисті, підберезники, підосичники, печериці, сироїжки, зеленушки, грузді перцеві. Пам’ятайте, гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. До смертельно отруйних грибів відносяться: бліда поганка (мухомор зелений), опеньок сірчано-жовтий, волоконниця Патуйяра, іноцибе (плютка).

У їстівних грибів є і їх неїстівні двійники, наприклад, білий гриб та сатанинський гриб, лисички та помилкові лисички, лісова печериця та бліда поганка,  маслюки та помилкові маслюки, опеньки та помилкові опеньки…

Отруйні гриби поширені на всій території України, тож, збираючи гриби, будьте особливо обачні.

Перша медична допомога при отруєнні грибами:

До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба  викликати блювання (дати  випити якомога більше води) до повного очищення шлунку або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля  (не менше 10 пігулок одночасно).

Ще раз нагадуємо «грибні» правила:

1. Ніколи не купуйте гриби на базарах з рук, навіть маленький шматочок блідої поганки, який загубився серед їстівних грибів, небезпечний;

2. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

3. Категорично забороняється їсти сирі гриби, готувати їх потрібно в день збору;

4. Не давайте гриби дітям, літнім людям і вагітним жінкам;

5. При перших симптомах отруєння слід викликати «швидку допомогу», а до її приїзду промити шлунок кип'яченою водою або блідо-рожевим розчином марганцю.

Бібліотекарі багато розповіли про їстівні та отруйні гриби… Тепер новокаховчани сміло можуть  йти до лісу на «тихе полювання». Головне, щоб вони не тільки отримали задоволення, а й залишилися живими після полювання!..




За те, що містяни долучились до еко-десанту «Увага! Почалось «тихе полювання», вони в подарунок отримали пам’ятки «Їстівні гриби та їх неїстівні «двійники»; листівки «Їстівні гриби» та «Отруйні гриби».

Немає коментарів:

Дописати коментар