вівторок, 13 жовтня 2020 р.

День козацької слави

       Що ж то за народ – козаки? Звідки взялися вони в наших краях і куди поділися? В переддень великого для України дня  – Дня українського козацтва та Дня Захисника України бібліотекарі  старшого відділу міської бібліотеки для дітей організували презентацію міні-виставки «Від козаків до кіборгів» у стилі OPEN –AIR – на свіжому повітрі, на бібліотечному подвір’ї 12-13 жовтня. 

Діти з захопленням слухали та, маючи безпосередню нагоду, знайомилися із книжками. Старших школярів зацікавила історія подвигу  «кіборгів» - захисників Донецького аеропорту.

Молодші читачі вивчали «Козацьку абетку», шукаючи значення слів «джура» та «козацькі реліквії». Про них, про козацькі реліквії, а саме – про козацьку «чайку», яку в 1999 році підняли з берега Дніпра неподалік Запорізької Січі  розповідали ми нашим гостям.

Дуже цікавим у спілкуванні з дітьми був момент, коли їх запитали, який день відзначають в Україні 14 жовтня. Відповідь була вірною, але спірною стала фраза: «Це суто свято чоловіків». Дітей запитали знову, чи знають вони, скільки жінок і дівчат захищають Україну на Донбасі? То, чи суто це чоловіче свято? Бо нині не тільки козаки є у нас, а й козачки. Зайвий раз впевнилися у цьому, запропонувавши дітям пограти у козацькі розваги. Не знали вони тільки змагання «лава-на-лаву».

А от у перетягуванні канату вправними були і дівчата і хлопці.

Змагання «стрибання у мішках» було найцікавіше та найвеселіше. По-перше, діти, побачивши мішки, не спитали, для чого вони, а зразу стали «вбиратися». Змагалися на рівних. І, якщо у парі – Гліб і Олександра переміг Гліб,

то у парі Валерії та Антона перемогла Валерія.

Такі вони – козачки. Та, якщо молодші школярі завзято веселилися, то старші завітали до абонементу, щоб взяти книжки про козацькі часи, де з задоволенням прочитали козацького листа, який запорожці писали турецькому султану та весело пореготали з його змісту.


Так зустріли День козацької слави у дитячій бібліотеці. І від свого імені та від імені своїх читачів вітають зі святом усіх Захисників України:

За нашу рідну Україну, що зберегли у всі віки,

Низький уклін і тричі «Слава»!

Вам, наші мужні Захисники!

Немає коментарів:

Дописати коментар