вівторок, 20 жовтня 2020 р.

Вибір зроблено!

   Упродовж жовтня 2020 року читачі Новокаховської центральної міської бібліотеки прийняли участь у анкетуванні на якому було запропоновано визначити переможцем книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2020» у номінації «Література для дорослих» книгу. На читацький суд представили три книжки: Софія Андрухович «Амадока» (Видавництво Старого Лева), Сергій Жадан «Список кораблів» (Видавництво Меридіан Черновіц), Оксана Забужко «Планета Полин» (Видавничий дім «КОМОРА»).

Всього в анкетуванні взяли участь 25 читачів.

Перше місце – Сергій Жадан «Список кораблів» (10 читачів).

Перше місце – Оксана Забужко «Планета Полин» (10 читача).

Друге місце – Софія Андрухович «Амадока» (5 читача).

Пальму першості отримали книжки: Сергій Жадан «Список кораблів» та Оксана Забужко «Планета Полин».

Сергій Вікторович Жадан (народився 23 серпня 1974 року у місті Старобільськ Луганської області) — український письменник, перекладач та громадський діяч. Автор романів «Депеш Мод», «Ворошиловград», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія» та інших.

Літературні твори Сергія Жадана одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені тринадцятьма мовами, зробивши автора одним з найвідоміших сучасних українських письменників. Сергій Жадан є також активним організатором літературного життя України (з 2000 року — віце-президент Асоціації українських письменників), учасником мультимедійних мистецьких проектів, а також акцій громадянської непокори.

Пише романи, поезії, есеї. Темою творів письменника є пострадянська дійсність в Україні. Для стилю Жадана характерний вжиток розмовної та нецензурної лексики.

Сергій Жадан. Список кораблів/Сергій Жадан. – Чернівці: Меридіан Черновіц, 2020. – 160 с.

Шістдесят віршів про пам'ять, що народжується з любові, та про вогонь, по якому лишається ніжність. Шістдесят спроб окреслити світло й розповісти про повітря над містом. Шістдесят уривків чужих розмов, шістдесят голосів, якими наповнюються весняні сутінки. «Список кораблів» - це список тих, хто пішов, але кого не можна забути. Список імен, які супроводжують тебе протягом життя… Мабуть, найінтимніша книга автора.

Перекладає з німецької, польської, білоруської та російської мов.

Оксана Забужко (народилась 19 вересня 1960 року) — українська письменниця, про яку знають далеко за межами нашої держави чи навіть Европи. А все тому, що вона поєднала в собі талант прозаїка, поетеси та есеїстки. Та чи не найбільш відомою вона є як публічна інтелектуалка, яка вже десятиліттями розповідає світовій спільноті про Україну. Твори Оксани Забужко перекладають десятками мов світу, а до її думки щодо суспільно-політичних подій прислухаються сотні тисяч людей.

Крім того вона є авторкою численних культурологічних статей і есе у вітчизняній та зарубіжній періодиці. Оксана Забужко провадила авторську колонку в деяких періодичних виданнях («Panorama», «Столичные новости» тощо), вела літературні майстер-класи в Київському університеті.

Твори Забужко здобули також міжнародне визнання, особливо широке — в Центральній та Східній Європі. Її вірші перекладалися 16 мовами світу і 1997 удостоєні Поетичної Премії Global Commitment Foundation (Фонду Всесвітнього Зобов’язання, США). Серед інших її літературних нагород — премії Фонду ім. Гелен Щербань-Лапіка (США, 1996), Фундації Ковалевих (1997), Фонду Рокфеллера (1998), Департаменту культури м. Мюнхена (1999), Фундації Ледіґ-Ровольт (2001), Департаменту культури м. Ґрац (2002) та ін.

Оксана Забужко — член Асоціації українських письменників. У серпні 2006 року журнал «Кореспондент» включив Забужко в число учасників рейтингу ТОП-100 «Найвпливовіших людей в Україні», до цього в червні книга письменниці «Let my people go» очолила список «Краща українська книга», ставши вибором читачів Кореспондента № 1.

Оксана Забужко є автором поетичних збірок «Травневий іній», «Диригент останньої свічки», «Автостоп», «Новий закон Архімеда. Вибрані вірші 1980-1998»; прози «Інопланетянка», «Казка про калинову сопілку», «Репортаж із 2000-го року»; романів «Польові дослідження з українського сексу», «Музей Покинутих Секретів» та ін.

Оксана Забужко. Планета Полин. Вибрані есеї. – Київ. Видавничий дім «КОМОРА». 2020. – 384 с.

У цьому томі зібрані найважливіші есеї Оксана Забужко останніх двох десятиліть, присвячені постатям і подіям, які авторка вважає культурно знаковими для сьогоднішньої епохи кризи гуманізму…

Кожен, хто прийме участь в анкетуванні отримає в подарунок чудові флаєри!

Двері  до бібліотеки завжди відкриті для читачів. Приходьте до нас, беріть книжки та читайте, читайте… поки не втомитесь від читання.

Друге місце читачі віддали  Софії Андрухович за роман «Амадока».

Софія Андрухович. Амадока: Роман/Софія Андрухович, - Львів: Видавництво Старого Лева. 2020. – 832 с.

Понівечений до непізнаваності в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману «Амадока» тільки дивом залишився живим. Це сумна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам'яті: чоловік не пам’ятає ні свого імені, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його  і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива…

Нам залишається тільки побажати письменникам, книжки яких були номіновані на книжкову премію «Еспресо. Вибір читачів 2020» у номінації «Література для дорослих», подальших творчих успіхів.

Немає коментарів:

Дописати коментар