вівторок, 13 жовтня 2020 р.

«Україна – то козацька слава».

 

Було колись – запорожці

Вміли пановати.

Пановали, добували

І славу, і волю…

      (Т. Шевченко «Іван Підкова» )

Напередодні Дня українського козацтва працівники читальної зали центральної міської бібліотеки відвідали "Новокаховський фаховий коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного" та представили до уваги студентів історичний альманах «Україна – то козацька слава».

   Першою сторінкою альманаху стала презентація виставки-присвяти «Козацтво: право на безсмертя». Ми розповіли про деякі видання що надійшли до бібліотеки в останні роки та представляють нову концепцію історії України, зокрема її козацького періоду. Уваги заслуговує науково-популярна розповідь Ю. Мицика та С. Плохія «Як козаки Україну боронили», археографічне видання «Пакти і Конституції Української козацької держави», праця Т. Чухліба «Гетьмани України: війна, політика, кохання», історична розвідка П. Кралюка «Богдан Хмельницький: легенда і людина», праця Т. Каляндрука «Загадки козацьких характерників».


   Друга сторінка була присвячена творам образотворчого мистецтва та митцям які у своїй творчості постійно звертались до козацького минулого України. Приміром може слугувати діяльність видатного українського художника Сергія Васильківського.  В його мистецтві віддзеркалилися кращі риси художника-патріота, який щиро любив свою землю, вивчав і цінував його славетне історичне минуле.

Наступною сторінкою історичного альманаху був показ відео «Козацькі тренди». Завдяки перегляду якого молодь дізналась про культ зброї та коней у козацькому світогляді, а також побачила козацьку моду та аксесуари.

Ще одна сторінка нашого альманаху розкрила походження характерних прізвищ що прийшли до нас з козацького періоду. За прізвищем, наданим на Січі, можна дізнатись про поширені на Україні ремесла, промисли  та про характер військової діяльності. Наприклад, Сердюк – гетьманський охоронець, Довбиш - відав полковими литаврами, якими збирали козаків на раду, Пушкар  - завідував всією запорізькою артилерією. Ознайомившись з топонімічним словником України, дізнаємось що багато назв міст та сіл пов’язане  з козацьким періодом в історії нашої держави.

Останньою сторінкою історичного альманаху була невеличка вікторина за допомогою якої ми згадали всі попередні та перевірили знання учасників заходу про козацький період історії України.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар