пʼятницю, 1 березня 2019 р.

Магічний танок «кам’яних вишиванок».

Вишиванка - символ Батьківщини,
Дзеркало народної душі.
Юрій Лазірко.

01 березня в Центральній міській бібліотеці відбулось справжнє магічне дійство на бібліо-салоні «Магія «Кам’яних вишиванок» на яке завітали восьмикласники ЗОШ №4.


Вишиванки із каменя у багатьох ототожнюються із українськими вишиванками. І не даремно. Вишиванка – це символ краси та національної ідентичності українського народу. У ній генетичний код нашого минулого, теперішнього та майбутнього.



Вишиванка для багатьох – це Україна, це Херсонська область, це місто Нова Каховка, це річка Дніпро, це рідний дім…
Загалом вишиванка – це документ українського народу! Це оберіг! В орнаментах вся магія любові і історія кожного регіону України.


Бібліотекарі Сембратович С. та Акулова В. розповіли дітям про національний скарб Нової Каховки – «кам’яні вишиванки», які прикрашають фасади шкіл, дитячих садків, адміністративних будівель, об’єкти культурного призначення, житлових будинків старої частини міста. 


Про творців архітектурного обличчя міста – група архітекторів, скульпторів і художників: В. Бондаренко, О. Чернов, М. Коломієць, М. Гаркуша. Проект виконували архітектор М. Катеринога, художник і скульптор-монументаліст Г.О. Довженко. Яких у грудні 1952 року Київська Академія архітектури відрядила для оформлення міста на прохання письменника та кінорежисера О.П. Довженка.

У 1953-1955 роках три бригади ліпили орнаменти: ліпні та різьблені, було створено дві тисячі квадратних метрів орнаментів на понад 200 будинках.
Орнамент – складна система, яка компонується з різноманітних елементів, знаків, символів. Кожен з цих знаків має свою енергетику. Але, взаємодіючи між собою, вони створюють синтетичну енергетичну картину. Кожен орнамент відображає якийсь аспект Буття, якусь сторону Життя. Майстри розробили більше 50-ти неповторних орнаментальних панно, в яких простежується зв'язок з мистецтвом українського модерну та народною вишиванкою: різноманітні квіти, виноград, колоски пшениці, вазони, куманці, «дерева життя» тощо.
В якості прикладу були продемонстровані слайди із зображенням декоративного оздоблення дверей на буд. по вул. Героїв України, 16. Та декоративне оздоблення над вікном на буд. № 18 по вул. Історичній та ін.
Красивий вигляд мають також орнаменти з виноградними гронами в оточенні листя.  Такий орнамент ви можете побачити на будинку № 18 по вул. Героїв України. Його символічне значення – радість і перевага сімейного життя. виноградне гроно символізує багатодітну згуртовану сім’ю, в якій батько є головою, а мати родить дітей і піклується про них.
Птахи та метелики символізують ангелів-охоронців, які оберігають нас від неприємностей і злого впливу. Зверніть увагу на декоративне оздоблення будинку № 13 по вул. Історичній.
Зустрічаються також зображення півнів, гусей, лебедів, риб, чайок, різноманітних диких (зайців, слонів) та тварин (баранів, коней тощо).
Своє значення мають і геометричні фігури в орнаментах. Коло, як символ Сонця походить із язичницької релігії, де означає божественну, життєдайну енергію. Також це безперервність буття і вічність. Коло із крапкою всередині є центром світобудови, в українській символіці – це також символ Сонця. Символ Сонця ви можете побачити на буд. № 68 по вул. Історичній.
Квадрат символізує досконалість, гармонію, порядок. Це знак особливого числа 4, яке українці розуміють як символ першоелементів: чотири точки земної кулі (сторони світу), пори року, життєві цикли, частини доби… Тож цей символ можна побачити на буд. № 20 по вул. Героїв України.
Особливу увагу бібліотечні працівники приділили ЗОШ № 1 по вул. Історичній, 27/1, яка носить ім’я Олександра Довженка. Із будівництвом Каховської ГЕС та міста Нова Каховка тісно пов’язані останні роки життя Олександра Петровича Довженка, відомого  українського кінорежисера та письменника. Тут він збирав матеріали для свого кіносценарію «Поема про море». Протягом 1951-1956 років Довженко по декілька місяців жив у Новій Каховці. Він був активним творцем і учасником великих подій: знайомився з будівельниками, відвідував виробничі наради, вносив різноманітні пропозиції та ін. У Новій Каховці на будинку по вул. Історичній, 19 (колишня вул. Леніна), де мешкав митець, встановлено меморіальну дошку. У вересні 2012 року відкрито пам’ятник О.П. Довженку (скульптори М. Рашевський та В. Потребенко), який розташований у парковій зоні.
Центральний фасад ЗОШ № 1 прикрашають величні колони на яких розміщено панно – це Дерево життя, прикрашене рослинним і квітковим орнаментами, серед яких є зображення розкритої книги, мольберта з фарбами та ін. Не менш привабливі медальйони із зображенням письменників Тараса Шевченка, Олександра Пушкіна, Антона Макаренка, Максима Горького, які прикрашають центральний вхід до школи та ін.
Діти переглянули стільки настінних панно, які прикрашають будинки нашого міста, що голова обертом іде – це справжній магічний танок «кам’яних вишиванок». Дізнались багато цікавої інформації про «кам’яні вишиванки», перегорнувши сторінки книги-альбому «Кам’яні вишиванки Нової Каховки», який побачив світ завдяки сприяння та підтримки Українського культурного фонду.  Подивились відео та ряд яскравих слайдів. Присутнім залишилось тільки одне – це відправитись у пізнавальну подорож вуличками старої частини міста і отримати естетичну насолоду від споглядання «кам’яних вишиванок».



Немає коментарів:

Дописати коментар