четвер, 26 листопада 2020 р.

Україна пам'ятає...

      28листопада  ми вшановуємо память загиблих  у 1932-1933 роках в Україні від найжахливішого в історії людства злочину - Голодомору.

Неоминула ця страшна трагедія і нашу Херсонську область. Сьогодні важко в цілому відтворити страшну картину Херсонщини 1932-1933 років. Адже на той час Херсонської області не було ,її сучасна територія входила до складу сучасних Одеської, Дніпропетровської ,Миколаївської областей. Причиною трагедії стала політика сталінського режиму. Голоду, як відомо передувала компанія розкуркулення і колективізація. На березень 1930 року на Херсонщині було розкуркулено більше 4 тис.господарств,а до 1932 року куркульство як клас взагалі ліквідували. В ході примусової колективізації й розкуркулення українське село втратило справжніх господарів. За данними Державного архіву Херсонської області було розкуркулено - 4217 господарств,відібрано коней-44735, корів - 27305.

Страшна трагедія не оминула і село Веселе. У Веселівській бібліотеці оформлено книжкову виставку присвячену  сумній даті – річниці Голодомору. На сьогодні дуже мало залишилось жителів села які пережили і вижили в цій трагедії. Це Бурлай З.С.. Каліна Н.І.,Краковецька Н.М.,Логвін О.С., Марко П.Д.,Новохатня Г.В.,Островський Ф.Б., Першина М.П., Таніна Г.А., Усатий Л.Ф., Усенко П.І., Федченко В.Я.,Чергіна У.Є.

Сьогодні ми повинні знати та  пам’ятати цю трагічну сторінку історії нашого народу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар