пʼятницю, 20 листопада 2020 р.

Україна - територія гідності та свободи

     День гідності та свободи – одне зі знакових державних свят у новітній історії України. Воно приурочене двом революціям в Україні – Помаранчевій революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

  Щороку День гідності та свободи українці відзначають 21 листопада – в річницю початку Євромайдану. Свято затверджене указом п’ятого президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року «Про День гідності і свободи».

   Незважаючи на трагічність, жертви та кров, Майдан 2013-2014 років став яскравим проявом народної творчості та креативності українців. Тут зародилися образи, символи та архетипи, які вже увійшли в підручники історії і стали в один ряд з державною символікою.

     Майдан став сучасною калькою архаїчної Запорізької Січі. У технологічному 21 столітті весь світ побачив – неможливо перемогти людей з бутафорськими дерев'яними щитами, якщо вони об'єднані спільною ідеєю.

     Те, що починалося як Євромайдан наприкінці листопада 2013 року, переросло в Революцію Гідності, яка залишила глибокий, визначальний і незабутній слід в історії. Минає час, забуваються події, а їх опис залишається жити своїм життям на сторінках книг. Якщо ви цікавитесь історією і прагнете бути обізнаною людиною завітайте до центральної міської  бібліотеки!  На вас чекають книги!






Міська юнацька бібліотека  підготувала  тематичну полицю з книжками та газетно-журнальними статтями на  тему Революції Гідності  і Свободи. Працівники бібліотеки, разом з юними читачами, членами літературного клубу  «Натхнення» згадали  вже далекий 2013-й рік, події на Майдані, прагнення  революційної молоді до Європи, захист своїх інтересів, заради чого пожертвували своїм життям Небесна сотня та воїни, які загинули і тепер гинуть у боротьбі за  свободу, єдність і цілісність держави.


У розмові та обговоренні  газетних статей, молоді люди  усвідомлювали себе українцями висловлювали бажання служити своїй Україні своєю працею, гарним навчанням, зберегти історичні події  того часу.

У світі немає більш волелюбного народу, як український, якому довелося не одне століття виборювати своє право жити у вільній та незалежній державі. Виборювати це право вийшли і тисячі людей, які стали учасниками подій на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках. Це був важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення свободи. Сьогодні боротьба за незалежність України, її суверенітет продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти, які були на Майданах міст і містечок нашої країни. За цю боротьбу вже заплачено страшну ціну: своє життя віддали тисячі найкращих. Вони своєю жертовністю довели, що наш народ є господарем на своїй землі, вони - Герої нашого часу. Про них - Героїв і про події 7-річної давнини говорили у старшому відділі міської бібліотеки для дітей 18 та 20 листопада. Учні 7-в та 8-а класів долучилися до "манускрипту пам'яті" "Україна - територія гідності та свободи". "Гідність - це маленькі подвиги щодня" - сказав Микола Кулеба. Дякуємо усім, хто показує нам саме такі приклади гідності, тим, хто йшов з дерев'яними щитами проти куль, хто сьогодні тримає над нами небо.




Немає коментарів:

Дописати коментар