понеділок, 16 листопада 2020 р.

Територія розуміння: ні булінгу в школі.

                                                                         «Безумство є переконання, що всі люди

 мають однаково думати про певні речі».

Вольтер.

16 листопада у всьому світі відзначають Міжнародний день толерантності.

Цей День запровадили у 1995 році за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Саме цього дня ЮНЕСКО ухвалило Декларацію принципів терпимості. У Декларації йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. У перекладі з латинської «tolerance» означає «терпіння». Бути толерантними означає поважати інших, незважаючи на розбіжності. Це означає, що бути уважним до інших і звертати увагу на те, що нас зближує разом. Толерантність – визнання, повага і дотримання прав и свобод всіх людей без різниці соціальних, групових, релігійних, етнічних та інших особливостей. Толерантність - це гармонія в різноманітності. Усі – ми різні, всі ми – рівні! Люди на світ народжуються різними: несхожими, своєрідними. Щоб інших ти зміг розуміти, потрібно терпіння в собі розвити.

В наш час з’явилось таке поняття, як булінг. За даними досліджень багатьох вчених, майже кожен третій учень в Україні так чи інакше зазнає булінгу в школі, потерпає від принижень та насміхань. Тому ми вирішили сьогодні зробити зупинку на цьому питанні.

Булінг (від англ. Bully - хуліган, насильник) - психологічний терор, побиття, цькування однієї людини іншою. Булінг - це соціальне явище, яке переважно організовано дитячим колективам. Хоча булінг може бути в різного роду колективах, від дитсадкових до цілком дорослих. Булінг - проявляється через різні форми фізичних або психічних утисків, пережитих дітьми або дорослими, з боку інших дітей або дорослих.

Дії менш радикальні - обзивання, непристойні жарти, плітки - називають моббінгом. Моббінг – форма психічного насильства у вигляді ганьби в колективі. Також існує новітнє досягнення в цій галузі, це кібербуллінг – ущемлення людини у соціальних мережах, непристойні коментарі, фотографії ганебного характеру.

19 грудня 2018 р. Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №8584 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу». З’явилося юридичне визначення поняття булінгу в українському законодавстві. Закон передбачає відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу. Закон запроваджує контроль директорів шкіл за виконанням заходів щодо протидії цькуванню, розгляд заяв про випадки цькування від учнів та їх батьків. Кривдників та педагогів, які приховують випадки цькування будуть штрафувати:

- моральне та фізичне насильство, прояви агресії в будь-якій формі – штраф від 340 до 850 грн.;

- дії з особливою жорстокістю, повторне порушення передбачає стягнення штрафу з батьків кривдника від 1700 до 3400 грн.;

- приховування булінгу вчителем  – від 850 до 1700 грн.

За вчинення правопорушення неповнолітнім, віком до 16 років – штраф сплачують батьки.

Бажаємо всім бути толерантними і не забувати, що головне призначення людини на землі – творити добро, жити для людей.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар