пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Як готуються цукерки?

   Сьогодні кожна дитина і дорослий може купити карамель на паличці і насолодитися найрізноманітнішими смаками цих ласощів, навіть не замислюючись про історію його походження та інші цікаві факти, пов`язані з цією цукрової солодкістю.

Карамель на паличці є найдавнішим частуванням, яке користувалося особливою популярністю на тільки в Київській Русі, а й інших країнах. Перша літописна згадка про такого роду льодяниках з`явилося лише в 15 столітті, проте можна припустити, що «золоті півники» радували дітей ще за князя Володимира, відомому так само, як «Володимир - червоне сонечко». Історію виготовлення цукерок і різних фігурок з розтопленого цукру можна простежити і в мистецтві. Художники зображували льодяники в своїх картинах на ярмаркову тематику, оскільки саме на таких заходах коробейники продавали ці ласощі, радуючи як простий люд, так і знатний.

В ті часи однією з найпопулярніших форм солодощів були «золоті півники», а словосполучення «карамель на паличці» і «золотий півник» використовувалися як синоніми. І пов`язано це було з вогняним птахом, яка символізувала хоробрість і мужність, і часто зустрічалася в казках того часу.

На заході ж були зовсім інші традиції. Там карамель робили у формі спіралі і тростини, які і до цього дня є символами Різдва і Нового Року. З огляду на той факт, що наша історія завжди супроводжувалася обміном традиціями з іншими народами, сьогодні ми маємо найрізноманітніші варіанти льодяників на паличці.



Ось такі цікаві відомості дізнались читачі-дівчатка, завітавши до міської бібліотеки для дітей на пізнавальну бесіду. А потім створили свою дизайнерську цукерку. Правда тільки з легкого пластиліну))). Треба трошки почекати… і можливо хтось з них стане відомим кондитером.

Ловіть загадку на вихідні: Які цукерки полюбляли герої повісті Всеволода Нестайка «Одиниця з обманом» Спасокукоцький Лесик та Кукоєвецький  Стасик?

 

Немає коментарів:

Дописати коментар