понеділок, 25 листопада 2019 р.

Історичний журнал «О. Суворов в історії Херсонщини»

У читальному залі центральної бібліотеки відбувся захід «Олександр Суворов в історії  Херсонщини», для учнів НКТЕЛ (Новокаховський техніко-економічний ліцей).


Бібліотекарі Ісакова Є.Ю. ознайомила дітей з біографією відомого російського полководця – Суво́рова Олекса́ндра Васи́льовича, який народився 13 (24) листопада 1729 у Москві. Один із засновників російської військової справи, генералісимус (1799) російських наземних та морських сил, генерал-фельдмаршал австрійських та сардинських військ. Кавалер всіх російських та багатьох іноземних військових орденів.


Полководець не тільки бував в Херсоні, але у свій час навіть майже два роки жив у ньому. У перший приїзд в 1782 році генерал інспектував війська. Потім, коли Потьомкін призначив його командувачем військами півдня Росії, йому доручили зміцнити прикордонні пункти і фортеці імперії, в тому числі і Херсон.
Олександр Васильович Суворов завжди був незворушно спокійний. Війна для нього була роботою. А роботу треба виконувати, незважаючи на емоції. Саме завдяки відмінному виконанню своєї роботи турки не зруйнували Херсон та суднобудування на Херсонщині.


Після перемоги Олександр Суворов залишився у Херсоні. Одноманітне життя в місті (він особисто вибрав місцем штаб-квартири) обтяжувало Суворова. Щоб не закиснути, він, з властивою йому енергією, береться за реконструкцію Херсонської фортеці.
Для відновлювальних робіт Суворов укладає контракти, але, не маючи грошей для задатків, видає векселі. Захоплений роботою, генерал навіть не веде облік наростаючих сум. З повною упевненістю оплати векселів, він представляє їх у Петербург.
Фінансове відомство шле Суворову відповідь, що політичне становище імперії не вимагає поспіху в реконструкції Херсонської фортеці, та й грошей у казні немає.
Як людина честі, Олександр Васильович для погашення боргу виставив свої маєтки на продаж. Дізнавшись про це, Катерина II наказала відпустити в Херсон необхідну суму з казни.
Ось так непереможений полководець мало не «загримів» на фінансовому полі «битви» в Херсоні.
Відвідувачі переглянули віртуальну подорож по вулиці Суворова у м. Херсоні.

Немає коментарів:

Дописати коментар