пʼятницю, 8 листопада 2019 р.

Слово до слова - звучить рідна мова

09 листопада – День української писемності та мови. Першим до нас приходить слово... З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. Народна мудрість говорить: «Рідна мова дорога людині, як  саме життя». І це так. Адже без мови не може існувати жоден народ.
Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця.
                
Без мови гине всякий слід
І роду і народу,
Як пам’ятає мову рід –
Не буде переводу.

Мова – це показник культури людини. Недарма говорять: «Заговори, щоб я тебе побачив». Сила слова безмежна. Особливо, коли воно живе, іскристе, емоційне. Саме такі слова поезії і музики лунали в «Казковій діброві» на засіданні  членів клубу «ЛІМУЗІН» , куди завітали  місцеві поети, гітаристи та шанувальники поезії.


До старих знайомих завітала Федотова М.М., провідний бібліотекар  міської юнацької бібліотеки член клубу «ЛІМУЗИН» та «НАТХНЕННЯ» з пересувною книжковою  виставкою   «Поетичні наспіви Нової Каховки», провела бібліографічний огляд поетичних збірок «Першим було слово» - відкрила дивовижну красу рідного міста в поезії знаних місцевих поетів, які подарували свої книги бібліотекам міста.



Творчі люди ділилися своїми доробками, співали українських пісень, згадували  і читали поетичні твори Анатолія Бахути, Вікторії Смолій, Ліни Костенко, Василя Симоненко, та інших світочів поезії. Власні твори читали Лауреати літературної премії Анатолія Бахути  Володимир Вітюнін, Людмила Егорова, а також  знанні поети Леся Левчук, Віталій Дарибогов. 
Господиня  «Казкової діброви» Альона Навроцька гостинно запросила творчих людей, читала поезію свою та свого чоловіка. Анатолій Вишневський здивував чудовим голосом - альтом, виконуючи пісні в супроводі гітари.


В Київській Русі книги цінувалися, як рідкісні скарби. Мати декілька книг означало володіти цілим багатством. «Повість минулих літ» називає книги ріками, які наповнюють Всесвіт мудрістю незмірної глибини. «Якщо старанно пошукати в книгах мудрості, - зазначив літописець,- то знайдеш користь душі своїй».

Юнацька бібліотека завдячує поетам за щедрі дарунки – особисті книги з автографами. 

 Напередодні Дня української писемності та мови до бібліотеки №2 завітали 3-А та 3-Б класи ЗОШ №3. Бібліотекарі розповіли дітям про найбільший винахід людства – письмо, про те, що писемні знаки дали людям можливість зберегти знання про світ та природу.




Разом прослідкували розвиток нашої мови від часів Київської Русі. Школярі дізналися про найосвіченішу людину того часу - Нестора-Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна українська мова. День вшанування його пам’яті в Україні, починаючи з листопада 1997 року, згідно Указу Президента України і став Днем української писемності та мови. Також діти дізналися про Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.



Звичайно, учасники заходу взяли участь у завданнях, які підготували для них бібліотекарі, таких як: конкурс-вікторина «Додай словечко», конкурс «Метаграми», загадки тощо.
Висновком всього заходу було те, що діти тепер розуміють: українська мова — це не тільки засіб спілкування, а ще й цінність, яку треба оберігати все життя, тому що людина без неї втрачає свою вартість. Просто треба вчитися розмовляти українською, читати книги, журнали, газети державною мовою. Кожен з них стане тією цеглинкою, за допомогою якої ми побудуємо сильну, самодостатню, процвітаючу державу.

Немає коментарів:

Дописати коментар