середу, 20 листопада 2019 р.

Мейнстрім «Живи, вкраїнське слово, процвітай!»

Щорічно, 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови. До цього Дня в Новолагерській сільській бібліотеці був проведений мейнстрім «Живи, вкраїнське слово, процвітай!» для дітей та юнацтва – читачів бібліотеки.




 Традиційно зі вступним словом перед учасниками заходу виступила провідний бібліотекар Балюк Лідія Юріївна. Вона розповіла дітям про важливість мови для українського народу і про необхідність її зберігати та плекати. Закінчила свій виступ вона чудовими словами про мову відомого українського педагога Василя Сухомлинського: «Мова – це віконця, через які людина бачить світ…» .
Потім бібліотекар поділила всіх присутніх на дві команди: «Мовознавці» та «Словограй» і запропонувала їм позмагатися на краще знання рідної мови.







Майже три години команди змагалися між собою у 11-ти конкурсах, серед яких «Мовне асорті», «Граматичний турнір», «Вгадай фразеологізм», «Словникар», «Цікавий наголос», «Відгадайко» та інші. Цікавим для учасників був конкурс «Склади прислів’я». Кожна команда отримала конверти з трьома трикольоровими наборами слів, з яких необхідно було скласти прислів’я. Тут було над чим посміятися!.. Меншеньким діткам сподобалося складати просто різноманітні слова. Був також окремий конкурс і для капітанів команд Голумбієвського Сергія та Цвілого Дмитра «Скажи без затримки», де вони по черзі, без затримки називали антоніми до запропонованих слів. Попрацювали всі на славу, але перемогу отримала  команда «Словограй» (капітан – Цвілий Дмитро).



В кінці заходу  деякі дітки спробували себе ще й в ролі акторів. Вони розігрували жартівлий діалог «Вадя з 5-го «Б», де головний герой розмовляв замість української мови суржиком, а дівчинка, говорячи українською, вказувала йому на його безграмотність. Всім дітям так сподобалась ця сценка, що майже всі хотіли зіграти ці ролі і ще довго не хотіли розходитися по домівкам.




Цей захід став ще однією передмовою до досконалого вивчення дітьми рідної мови.

Немає коментарів:

Дописати коментар