пʼятницю, 15 листопада 2019 р.

Вперед до толерантності!


Яке призначення людини? Бути нею!
Станіслав Єжи Лєц




Сьогодні до Центральної міської бібліотеки запросили учнів п’ятого класу ЗОШ №4 на вечір гарних манер «Людство потребує толерантності», присвячений Міжнародному дню толерантності.


Бібліотекарі Сембратович Світлана та Акулова В’ячеслава зазначили, що проблема розвитку духовності, зокрема толерантного ставлення до свого оточення стала в наш час злободенною. Світ одвічно був і лишається недосконалим. Поширюється міжнаціональна та міжконфесійна непримиренність. Нетерпимість людей до навколишньої реальності набуває загрозливих форм. За таких умов принципово важливим стає усвідомлення необхідності навчитись жити у світовій спільноті, керуючись принципами толерантності.


Бібліотекарі розповіли присутнім про значення багатьох слів, які характеризують толерантність: милосердя, доброта душі, співчуття, повага, дружба, терпіння. А допоміг їм у цьому тлумачний словник - довідкова книга, яка містить зібрання слів й докладно пояснює значення їх.
Не оминули увагою й один із символів толерантності – квітка толерантності. Кожна пелюстка якої має свій колір, який відповідає різним проявам толерантності.


За даними досліджень багатьох вчених, майже кожен третій учень в Україні так чи інакше зазнає булінгу в школі, потерпає від принижень та насміхань. Тому більше уваги приділили цій проблемі.
19 грудня 2018 р. Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №8584 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу».
Закон запроваджує контроль директорів шкіл за виконанням заходів щодо протидії цькуванню, розгляд заяв про випадки цькування від учнів та їх батьків. Кривдників та педагогів, які приховують випадки цькування будуть штрафувати:
- моральне та фізичне насильство, прояви агресії в будь-якій формі – штраф від 340 до 850 грн.;
- дії з особливою жорстокістю, повторне порушення передбачає стягнення штрафу з батьків кривдника від 1700 до 3400 грн.;
- приховування булінгу вчителем  – від 850 до 1700 грн.
За вчинення правопорушення неповнолітнім, віком до 16 років – штраф сплачують батьки.


Для кращого усвідомлення та розуміння теми діти переглянули слайд-презентацію, взяли участь у вікторині «Квітка толерантності», переглянули відео «Булінг». Із відео дізнались про мотивацію до булінга, про форми шкільного булінга та що треба робити, коли з тебе знущаються.


Наостанок дітям побажали бути толерантними і не забувати, що головне призначення людини на Землі – творити добро, жити для людей.


Немає коментарів:

Дописати коментар