вівторок, 8 грудня 2020 р.

Патрік Зюскінд: червоне та сіре.

    Зима, зима… Ночі стали довшими та темнішими. Особливо взимку починаєш жалкувати, що сонця так мало. А як приємно спостерігати, як пролітають сніжинки, до речі, жодна сніжинка не повторюється. Але на Півдні України, нажаль, ми рідко бачимо це чудове дійство. Нам залишаються: довгі та темні ночі, холодний вітер… Романтики мало.


Чим скоротати вечірній час? Певна річ за читанням гарної книги.  Яка заінтригує і заставить кров текти з прискоренням по венам… В нашій бібліотеці є така книжка – це:


Зюскінд П. Парфуми: Історія одного вбивства: Роман / Патрік Зюскінд; пер. з нім. І.С. Фрідріх; худ.-оформ. Л.Д. Киркач. – Харків: Фоліо, 2006. – 287 с.

Патрік Зюскінд народився у 1949 році в Амбаху (Німеннина) в родині письменника. Кар’єра його розпочалася з роботи журналіста, одночасно він вивчав історію в університетах Баварії.

Перший успіх прийшов після виходу у 1980 році п’єси «Кантрабас», далі були «Парфуми», «Голубка» та ін.

Роман «Парфуми» вийшов у 1985 році і став бестселером. Він приніс авторові премію Гутенберга за найкращий іноземний роман у 1986 році в Парижі.

У вісімнадцятому столітті жив у Франції чоловік, якого звали Жан-Батіст Гренуй. Народжений в страшних умовах серед риб’ячих тельбухів, рідна мати намагалась залишити дитя вмирати… За своє дитинство він пережив кір, дизентерію, вітряну віспу, холеру… Всі ці події, одне слово, вирішили подальшу долю Жана-Батіста. Його поглине маніакальна мета – стати Богом усіх Запахів, які тільки мав світ, що врешті решт призведе до 26 смертей зовсім молодих дівчат. І тільки вам, читачі, прийдеться самостійно з’ясувати для себе: хто ж він, цей Жан-Батст? Геніальний злочинець, талановитий злий геній, або просто нещасна людина?

А щоб трішки заспокоїтись, пропонуємо прочитати повість цього ж автора: Зюскінд П. Голуб / Патрік Зюскінд; пер. з нім. І.С. Андрієнко-Фрідріх; худ. оформ. Є.В. Вдовиченко. – Харків: Фоліо. 2012. – 159 с.

Повість «Голуб» побачив світ у Швейцарії 1987 року. Це твір про «маленьку людину», краще сказати навіть зашорену людину. Але звичайний птах – голуб, - що раптом залетів до маленької кімнати на сьомому поверсі, зруйнував усталене життя Йонатана Ноеля.

Головний герой загнаний, знесилений, він у відчаї і навіть здатен на самогубство, він може відмовитися від усього, навіть від самого себе… 

Що ж прийшла зима, і ми з вами продовжуємо читати!

Немає коментарів:

Дописати коментар