понеділок, 7 грудня 2020 р.

Інформаційна хвиля

Первинним суб'єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. (ЗАКОН УКРАЇНИ «Про місцеве самоврядування в Україні» )

Сьогодні в Україні відзначається День місцевого самоврядування.

Свято встановлено згідно з указом Президента від 25 листопада 2000 року: «Враховуючи велике значення місцевого самоврядування для розвитку народовладдя, демократизації суспільних відносин та зміцнення української державності».

День місцевого самоврядування – це свято української громади. Здавна саме громада була в Україні не лише первісною й елементарною формою соціальної організації, а й особливою формою соціальної самоорганізації, яка не знає ієрархії та домінування, і навіть моделлю ідеального суспільства.

Як засвідчує досвід країн західної демократії, тільки за умов оптимальної децентралізації й деконцентрації  влади, дотримання принципів субсидарності та самостійності місцевого самоврядування є можливим поліпшення добробуту населення, створення дієвих гарантій реалізації прав і свобод людини і громадянина, покращення соціально-економічного розвитку територіальних громад, районів та регіонів.

Ствердження самоврядності, створення умов для повноцінної життєдіяльності громад, формування достатньої правової та економічної бази для їх розвитку – це головні пріоритети змін.

12 червня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв 24 розпорядження щодо визначення адміністративних центрів та затвердження територій громад областей. В результаті в країні створено 1469 спроможних територіальних громад. 

У фондах Центральної бібліотеки Нової Каховки представлені видання які допоможуть органам місцевого самоврядування спільно з територіальними громадами визначити пріоритетні напрями співпраці та шляхи вирішення проблемних питань розвитку територій.


Немає коментарів:

Дописати коментар