четвер, 24 червня 2021 р.

Історична зустріч «Пилип Орлик – перший РR-менеджер «українського питання»

    24 червня до дня Конституції України, який ми святкуємо 28 червня, на абонементі Центральної міської бібліотеки пройшов захід.

Багато часу і зусиль пішло на створення Конституції України. Міцний фундамент заклав Пилип Орлик – знаменитий гетьман – «творець першої у світі сучасної конституції».

Провідний бібліотекар Світлана Сембратович розповіла читачам, що він був надзвичайно цікавою людиною. Пилип Орлик (1672-1742) – військовий діяч, дипломат, сподвижник Івана Мазепи, гетьман у вигнанні (1710-1742). Походив із чесько-польського роду, вихованець Києво-Могилянської академії, автор «Пактів і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького» (1710) та ін. Прагнув піднести українську справу на рівень європейських країн, для цього шукав підтримку у Швеції, Польщі, Франції, Ватикану, Англії. Готував власне військо із запорожців, щоб повести їх на битву з Москвою. Він уклав союз із Карлом ХІІ, зав’язав дружні стосунки із Кримським ханом. Переконав Туреччину розпочати військові дії проти Росії. Орлик розробив цілий план походу з метою визволення України з-під московської кабали. Однак відірваний від батьківщини, він проживав у Швеції й Німеччині, а з 1722 й до скону – на землях Туреччини. Помер у Яссах (сьогодні Румунія) 24 травня 1742 року.

Бібліотечний працівник нагадала читачам, що оригінал першої Конституції України Пилипа Орлика (1710), вперше привезуть в Україну до 30-річчя святкування дня Незалежності України, який буде виставлений на огляд усіх охочих у заповіднику «Софія Київська». А потім документ повернеться до Швеції. Зі Швеції також привезуть гетьманську булаву, яка після гетьмана Івана Мазепи належала Пилипу Орлику.

Що ж із себе представляє «державна Конституція» Пилипа Орлика – права і свободи Війська Запорозького і була вона укладена 5 квітня 1710 року. На скрижалях цього документу було закарбовано 16 статей, зокрема: про незалежність України від Польщі та Москви; про кордони цієї країни та про козацький парламент у вигляді розширеної Старшинської ради.  Наразі Конституція староукраїнською мовою зберігається в Москві, а латиною у Швеції.

Читачі мали чудову нагоду переглянути добірку книжок: Журавльов Д.В. «Усі гетьмани України», Коляда І.А. «Пилип Орлик», Луняк Є. «Минувшина України в романтичних історіях», Чухліб Т.В. «Гетьмани України-Русі», Шудря М. «Лицарі булави», Яневський Д.Б. «Проект «Україна». Відомі історії нашої держави» та ін.


«Ніколи не перестану шукати всіх легальних засобів, щоб заявити мої права й права моєї нації на Україну», - писав Пилип Орлик. Цим він засвідчив свій патріотизм й політичну волю, й заповів наступним поколінням українців бути незламними в боротьбі за свою свободу.





Немає коментарів:

Дописати коментар