середу, 9 червня 2021 р.

Літературні нотатки на полях ...

                                     «Кожен мій твір побудований на міцній документальній основі».

В.Шкляр.

10 червня свій 70-й рік народження святкує Василь Миколайович Шкляр (народився 10 червня 1951 р., с. Ганжалівка Лисянського ройону Черкаської обл.) – український письменник, політично-громадський діяч. Один із найвідоміших сучасних українських письменників. Його романи мають приголомшливий успіх: відзнаки, премії, гран-прі, постійні перевидання, переклади іноземними мовами тощо. Шкляр є лауреатом багатьох літературних премій, але найдорожча з них – народна Шевченківська, яку він отримав після того, як 2011 року відмовився прийняти з рук антиукраїнської влади присуджену йому Національну премію ім. Тараса Шевченка за роман «Залишинець. Чорний ворон».

Найвідоміші книжки письменника: «Ностальгія», «Тінь сови», «Ключ», «Елементал», «Кров кажана», «Залишинець. Чорний ворон», «Маруся», «Чорне сонце», «Троща», «Характерник» тощо.

Бібліотекар абонементу центральної міської бібліотеки познайомила читачів з двома романами Василя Шкляра від видавництва «Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»: «Троща» та «Характерник», які бібліотека отримала від Українського інституту книги у межах «Програми поповнення фондів публічних бібліотек».

«Троща» - боротьба Української повстанської армії, події розгортаються на території Тернопільщини. Троща в українській мові – багатозначне і глибоке поняття. Це не лише очерет, а й катастрофа, бійня, отже трощення людських життів, доль, характерів. Страшні події відбуваються у 1947 році: складний час, воякам УПА довелося відійти в підпілля і так боротися з радянською окупацією. Багато молодих хлопців в той час загинуло. В романі майстерно переплетено: кохання, війна, зрада.

Найдивовижніший роман Василя Шкляра – «Характерник», тут сплетені в одне ціле: історія, фентезі, кохання. Кого цікавить доба козацтва, тому буде корисно прочитати цей роман. У ньому автор описує події другої половини ХVІІ ст. На Запорозькій Січі сталась неймовірна подія, яку зафіксовано в архівах тодішньої Московії, - на Січ прийшла людина з «вельми поважним козаком». На основі документальних джерел митець створив історичну реальність. Автор розповідає про кошового Івана Сірка, про козаків-характерників. Про підступність московського царя, роль відведена ним для України… Минуле перекликається із сьогоденням.




                  


Вікторія Усачова, бібліотекар міської бібліотеки №2, підготувала онлайн-огляд «Високий вогонь таланту». Запрошуємо всіх до перегляду за посиланням:

https://youtu.be/jCs9LQbrjUA

Дуже приємно читати ось такі рядки від автора: «Понад усе в моїй творчості – інтерес читача, якого дуже люблю й сприймаю як співавтора». Нам, читачам,  залишається тільки побажати Василю Шкляру довгих літ життя сповнених творчих успіхів…


Немає коментарів:

Дописати коментар