вівторок, 18 травня 2021 р.

Заходи до Дня Європи.

     День Європи – свято, що відзначається 5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом, а також офіційно в Україні щорічно у третю суботу травня з 2003 року. Бібліотеки ЦБС провели заходи для користувачів.

17 травня в академічному ліцеї «Спектр» для учнів 8-Г класу пройшла слайд-програма «ЄС: історія і сьогодення», присвячена Дню Європи.

Провідний бібліотекар Центральної міської бібліотеки Світлана Сембратович розповіла присутнім, звідки взялася ідея створення Європейського Союзу, що Європейський Союз – союз держав-членів Європейських Спільнот, об’єднаних на принципах свободи, демократії, верховенства закону та поваги до прав людини. При тому, що кожна країна Європи має свою культуру, звичаї, мову, географічне розташування на мапі…

Європейський Союз має власний прапор і гімн – «Оду до радості» з Дев’ятої симфонії Бетховена.

Що Європа – це мальовничий континент з цікавою історією, який дав світу багато видатних учених, винахідників, художників, композиторів, акторів, спортсменів. Століттями Європа страждала від воєн та розмежувань.

Упродовж заходу розглянули досягнення та увесь шлях трансформації від ЄОВС, ЄЕС до Європейського Союзу. На 2013 рік у складі ЄС налічувалось 28 країн: Бельгія, Болгарія, Чеська Республіка, Данія, Німеччина, Естонія, Ірландія, Греція, Іспанія та ін. Бібліотекар нагадала про умови вступу до ЄС та тісну співпрацю України з ЄС.

Для ухвалення рішень Європейського Союзу створені інституції та керівні органи: Європейська Комісія, Європейський Парламент, Європейська Рада, Рада ЄС, Суд та ін.


Наприкінці заходу учням запропонували перглянути чудову літературу європейських письменників: Беннер К. «Дім на краю ночі» (Сполучене Королівство), Голдінг В. «Володар Мух» (Сполучене Королівство), Лапідус Є. «Шалені гроші» (Швеція), Луттеман М. «Червоний місяць» (Швеція), Сапковський А. «Відьмак. Хрещення вогнем» (Польща), Руїс Сафон К. «Володар Туману» (Іспанія), А. де Сент-Екзюпері «Маленький принц» (Франція), Хьог П. «Тиша» (Данія), Шекспір В. «Трагедії» (Сполучене Королівство).

Захід був наповнений цікавими фактами та яскравими слайдами, бібліотечний працівник жваво описала Європу, стисло пояснила, що таке Європейський Союз і як він працює. та ін.


14 травня до міської бібліотеки №2 завітали учні 8-А класу   ЗОШ №10, щоб поринути у віртуальну подорож «Сусіди України», присвячену дню Європи.


Україна межує із 7-ма країнами: Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова, Росія, Білорусь. Наголошуємо, що мова йшла саме про сусідство з Україною, чим  цікава кожна з країн. Економіку, політичну ситуацію між країнами не обговорювали. Бібліотекарі дорослого читального залу Рядних І.Л. та Шеховцова Г.М. запропонували для перегляду книжкову виставку 


та відео-презентацію «Сусіди України», яку можна переглянути за посиланням:

https://youtu.be/CWyyn8J4cx4  

 

14 травня у Тополівській бібліотеці відбулись голосні читання дитячої літератури європейських та українських письменників. Бібліотекар Чорна Н.Д на прикладі казкових героїв розповідала вихованцям дитсадка, що ми живемо не просто в Україні, а в країні, яка є найбільшою державою Європи.





        Багато цікавого, невідомого, загадкового, що таїть в собі Європа дізналися учні 5 класу Маслівської школи під час круїзу «Європа – наш спільний дім», що провела Олена Мосьпан, бібліотекар Обривської бібліотеки.



Учні пірнули у невідомий для них світ сьогодення країн Європейського союзу, бібліотекар познайомила дітей з традиціями та цікавими історичними фактами, п’ятикласники відповідали на запитання літературної вікторини, склали карту казкових героїв європейських казок, дізнались багато цікавого на Євро-квітнику. Після обговорення всіх запитань діти зробили висновок, що бути європейцями досить просто.


Немає коментарів:

Дописати коментар