середу, 19 травня 2021 р.

Година пам’яті

     18 травня, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в читальній залі Новокаховської центральної  бібліотеки відбулась година пам’яті  жертв депортації. Користувачі мали змогу подивитися документальний фільм та ознайомитися з книгами в яких досліджені та проаналізовані ці трагічні історичні події.

Найважливішим елементом самовиправдання російської пропаганди щодо депортації кримських татар у 1944 році було звинувачення у масовому колабораціонізмі кримців у роки Другої світової війни. Безумовно, існування колабораціоністських організацій кримських татар у роки війни це факт. Однак поширювати відповідальність за ці злочини на весь народ – злочин. Діяльність Російської визвольної армії та дивізії «Галичина»  не перетворило росіян і українців на народи-зрадники.

Справжньою причиною примусового виселення кримських татар з їх батьківщини послужили наміри Сталіна розв’язати війну з Туреччиною за чорноморські протоки і це було звичайне зачищення майбутніх плацдармів від небажаного елементу.

«Під ранок стукають у двері: «Відчиняйте! Маєте рівно 15 хвилин». Мій батько ще не повернувся з фронту. Нас було вдома шестеро: мати та п’ятеро дітей. Вона кинулася нас одягати, а з речей узяла тільки Коран», - так розповідає Мустафа Джемілєв історію депортації своєї родини.

За приблизними підрахунками, тільки за час проведення депортації загинуло близько 8000 людей

 Багатьох кримських татар вислали до Узбекистану та прилеглих районів сусідніх Казахстану й Таджикистану а також на Урал. Наголошувалося, що спец поселенці вивезені навічно без права на повернення до місць попереднього проживання. За втечу з місць примусового розселення сталінським режимом було визначено покарання – 20 років таборів.

Повоєнний Крим перебував у стані демографічної і гуманітарної катастрофи. На початку 1945 року у 7 із 26 сільських районів практично не залишилося мешканців. Кількість працездатного населення в колгоспах і радгоспах зменшилась майже вдвічі.

Боротьба кримських татар за повернення на Батьківщину тривала до листопада 1989 року, та це вже інша тривала і не проста розповідь.

За матеріалами книг з фонду читальної зали центральної бібліотеки Новокаховської ЦБС.

Громенко, Сергій Вікторович. 250 років фальші: російські міфи історії Криму [Текст] / Сергій Громенко. - Харків : Фоліо, 2019. - 255 с. : іл., фот. - (Справжня історія).

Джонс, Адам. Геноцид. Вступ до глобальної історії [Текст] : [посібник] / Адам Джонс ; пер. укр. Катерини Диси. - Київ : Дух і Літера, 2019. - 673, [16] с. : іл., мапа.

Кульчицький, Станіслав. Кримський вузол [Текст] / Станіслав Кульчицький, Лариса Якубова. - Київ : Кліо, 2019. - 496 с. : іл.

Мусаєва, Севгіль. Мустафа Джемілєв. Незламний [Текст] / Севгіль Мусаєва, Алім Алієв. - Харків : Віват, 2018. - 256 с. : фот. - (Гордість нації).

 

Немає коментарів:

Дописати коментар