пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Рейд здоров’я «Куріння – небезпека для молоді!»

       

31 травня відзначається Всесвітній день боротьби з палінням, який прийнятий у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти.

Вчені дослідили, що курець, який випалює за день пачку цигарок – це рівноцінно випитої ним за півроку чашки отруйної смоли. Є над чим замислитись!

28 травня під гаслом «Куріння – небезпека для молоді!» на вулицях міста пройшов захід присвячений Всесвітньому дню без тютюну. Не оминули увагою й наших сусідів: академічний ліцей «Спектр».

Провідний бібліотекар Центральної міської бібліотеки Сембратович Світлана розповіла мешканцям міста, що на нашій планеті палять приблизно 1,3 мільярди людей. Кожні 6 секунд у світі від тютюнопаління вмирає приблизно одна людина, тобто відбувається кожен десятий випадок смерті серед дорослих. За 1 секунду на Землі викурюється 300 000 сигарет. Тютюн вбиває майже половину людей, які його споживають.










На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.

Відомо, що нікотин ускладнює протікання деяких хвороб, таких як: атеросклероз, гіпертонічна хвороба, гастрит та інші. А при таких захворюваннях, як виразка шлунку, тромбофлебіт, інфаркт міокарду одужання не можливе без відмови від паління.

Велика шкода причиняється майбутній дитині, якщо вагітна жінка полюбляє курити. Доведено, що маса тіла дітей, народжених жінками, які курили під час вагітності, в середньому на 150 – 240 г. менша ніж маса тіла дітей тих матерів, які не курили. У вагітних, які курять в 2 – 3 рази частіше бувають передчасні роди.

Тютюновий дим складається більше ніж з 4000 хімічних сполук, більше 40-а із них викликають рак, а також декілька сотень отрут, включаючи нікотин, ціанід, миш’як, формальдегід, вуглекислий газ та інші. В диму цигарки присутні радіоактивні речовини: полоній, свинець, вісмут. Пачка цигарок в день – 500 рентген опромінення за рік! Температура тліючої цигарки 700 – 900 градусів! Легені курця зі стажем – чорна, гниюча маса.

За те, що містяни долучились до рейду здоров’я «Куріння – небезпека для молоді!», вони в подарунок отримали пам’ятку «Хвороби, які спричиняє паління». Бібліотекар побажала уникати поганих звичок та рекомендувала не починати або припинити курити. Уявіть, якщо ви кинете палити, то будете мати свіже дихання, економію грошей, гарний колір шкіри та зубів… Недаремно ж Оноре де Бальзак писав: «Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації».


Немає коментарів:

Дописати коментар