пʼятницю, 14 травня 2021 р.

«Я свою душу пустив у душу народу»

     «Напишіть хлопцеві, аби пера не брав до руки, бо він ніколи нічого не напише», - такий вирок виніс колись Іван Франко літератору-початківцю Василю Стефанику. Попри віщування Каменяра  ім’я Василя Стефаника стоїть поряд з іменами найвидатніших новелістів світу. Та й з Франком згодом склались дружні зв’язки.

14 травня  2021 року виповнюється 150 років від дня народження неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, тонкого спостерігача людської душі Василя Семеновича Стефаника.

Напередодні відзначення ювілейної дати видатного письменника читальна зала центральної міської бібліотеки запросила користувачів на вечір-присвяту «Я свою душу пустив у душу народу».

Увесь життєвий шлях Василя Семеновича свідчить про те, що  для становлення поглядів дуже важливим є те з ким тебе зводить доля, які люди мають вплив на твою свідомість. Василю пощастило зустріти людей зі спорідненими душами і завдяки їх підтримці та допомозі Україна має талановитого митця.

Сам Стефаник говорив: "Я писав тому, щоб струни душі нашого селянина так кріпко настроїти і натягнути, щоб з того вийшла велика музика Бетховена". Чому саме Бетховен? Мабуть це також людина спорідненої душі, хоч і не сучасник письменника. Життя в уяві Бетховена - це героїчна боротьба, її стимул - любов до людей, завоювання щастя для всього людства. Людвіг ван Бетховен говорив: «Музика повинна викрисати вогонь з людських сердець». Обидва митці мали однакові погляди на творчість. Творчість для них – вище призначення, засобами мистецтва вони намагалися передати світу полум’я любові до людей, до свободи.

Отже присутні на заході сповна відчули силу мистецтв слова посилену геніальною музикою.

Міська бібліотека №3 провела для своїх читачів літературну візитівку «Селянський Бетховен», присвячену життю та творчості Василя Стефаника. Перший раз  – для працівників санаторію-профілакторію «Таврія», другий - для учнів 7-го класу ЗОШ №6.

Бібліотекарі розповіли про життєвий та творчий шлях письменника, основною темою творчості якого було життя українського селянства. Під час розповіді детально зупинилися на аналізі твору «Камінний хрест» та провели огляд представлених на тематичній полиці творів письменника. З цікавістю присутні переглянули відеофільм про В. Стефаника «Невигадані історії», який доповнив розповідь бібліотекарів.




Немає коментарів:

Дописати коментар