вівторок, 26 січня 2021 р.

Вони хотіли жити та кохати у вільній країні.

                                                            «Лише вільний громадянин має вітчизну; раб, кріпак,

підданець деспота мають тільки батьківщину».

Анатоль Франс.

Дуже патріотично, коли сучасні письменники, не дивлячись на давність подій, звертаються до теми Крут. До таких відноситься Костянтин Тур-Коновалов – це український сценарист, режисер. Закінчив інститут культури і мистецтв у Києві (культурологія). Потім закінчив Вищі режисерські курси в Києві (режисер-постановник худ. фільмів). Працює на телебаченні, в рекламі, знімає док. фільми.

У творчому тандемі з Денисом Замрієм створив кілька успішних сценаріїв («Не намагайтесь зрозуміти жінку», «Полювання на Вервольфа», «Той, хто пройшов крізь вогонь»). Спільно була створена і кіноповість «Художник».

Вашій увазі його кінороман:

Тур-Коновалов К. Крути 1918: роман/Костянтин Тур-Коновалов. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019. – 224 с.: кольор. вкл.

До речі, роман було екранізовано.

Костянтин Тур-Коновалов написав: «Цей роман не є ані цілковито вигаданим, ані винятково документальним. Проте читач знайде тут і карту подій, і цитати з розповідей очевидців, і навіть газетні вирізки».

Автор на сторінках цієї книги нагадав читачеві про розвиток українського національного руху ХХ століття, ключові події Української революції 1917 року, проголошення Української Народної Республіки, дії більшовицької Росії проти молодої держави, бій під станцією Крути, повстання на заводі «Арсенал» тощо.

Також ви зможете віртуально відвідати Меморіальний комплекс «Пам'яті героїв Крут», будівництво якого розпочалося 1990 року з ініціативи громадськості.

Промайнуть образи видатних людей того періоду: Михайло Грушевський,  Симон Петлюра, Павло Скоропадський та ін.

Загалом це драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях.

Січень 1981 року видався дуже холодним. До Києва наближаються більшовицькі загони. Сини генерала контррозвідки молодої Української держави Олекса та Андрій Савицькі закохані в інститутку Софію, але обидва мусять стати на захист молодої держави та рідного міста. Несподівано спалахує повстання на заводі «Арсенал», і на боротьбу із заколотниками відправляють усе боєздатне військо. Тому супроти численної армії Муравйова на станції Крути лишаються тільки необстріляні студенти і юнкери, серед яких і Андрій. Без страху та сумнівів вони приймуть бій і майже всі підуть у вічність…

Вони просто хотіли жити, кохати у вільній країні.

«…Навіть сьогодні важко сказати, чим є ці події: лише історією, чи справжнім початком нашої довгої боротьби за незалежність, що триває й нині». Вирішувати вам…

Світла пам'ять загиблим! Пам’ятаймо цей подвиг!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар