вівторок, 5 січня 2021 р.

Різдвяні фантазії

 З дитинства усі обожнюють Новорічно-Різдвяні свята – особливий затишний період, коли можна мріяти та вірити в чудеса, а навколо панує казкова атмосфера. Якщо настання Нового Року завжди є цікавим та зрозумілим, то історія Різдва, особливо для дітей, часто буває досить заплутаною. Тому дуже важливо правильно знати, що ж ми святкуємо у цей день, та яка таємнича подія відбулася першого Різдва.


Бібліотекарі центральної бібліотеки відтворили події першого Різдва на вікні за допомогою витинанок. А також підготували історію народження Ісуса для читачів свого блогу та сторінки у фейсбук.

Це сталося дуже давно, більше ніж дві тисячі років тому. Відтоді ми ведемо відлік часу.  Однієї холодної зимової ночі, коли тільки пастухи в долині стерегли свої отари від вовків і грабіжників, з’явився перед пастухами Ангел-Благовісник, який сповістив їм про те, що ця ніч надзвичайна і особлива, бо в цю ніч народився Ісус Христос, який стане Богом для людей. Пастухи здивувалися і вирішили піти у Вифлеєм, щоб на власні очі переконатися у сповіщеному. Батьки маленького Ісусика, Йосип та Марія, до того часу, як вирушити у Вифлеєм, жили у місті Назареті. Йосип був теслею. Але імператор видав наказ, яким вирішив переписати усіх жителів, що населяли його імперію.  І була одна умова, вони змушені були повернутися у те місто, до якого були приписані. Тому батьки маленького Ісусика вирушили у важку і довгу дорогу. Їм потрібно було дійти до Вифлеєма. А з Назарета до Вифлеєма більше ніж 100 кілометрів і здолати їх потрібно було пішки. Для Марії це було особливо важко, тому що вона носила під серцем маленького Ісуса. Цей перепис зібрав багато подорожуючих. І ось недалеко від Вифлеєма їх застала ніч. Всі місця для ночівлі були зайняті, і Йосип з Марією зупинилися у печері, що призначалася для тварин. І ось тут серед сіна та соломи, далеко від домівки, в глиняній печері народився Ісус Христос. В момент народження немовля, у небі засяяла яскрава Вифлеємська зірка.  Незабаром до печери підійшли й пастухи. По ліхтарю, який гойдався над печерою, вони зрозуміли, що прийшли правильно. І коли вони зайшли всередину, то побачили немовля в яслах, якого мама Марія кутала в пелюшки. Світло над яслами сяяло так, що засліпило пастухів. Це було особливе сяйво. Сяйво народження Бога на Землі. Ось так народився Ісус Христос.

Іще одна добра різдвяна традиція — вертеп. Це невелика вистава, найчастіше лялькова, у якій показують події дивоночі, про яку ви щойно читали. Фігурки Марії, Йосипа, Ісуса, ангелів та інших персонажів заздалегідь виготовляють з тканини, вовни, картону. Майструють і декорації: печеру, ясла з сіном, зірку. Акторами можуть бути всі охочі — й діти, і дорослі. Цікаво показати виставу вдома, а можна піти з вертепом і до знайомих. У давнину вертепники так і ходили від хати до хати, нагадуючи всім історію народження Спасителя.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар