середу, 20 січня 2021 р.

Історичне перехрестя

 

 «Важко назвати іншу націю, яку б так часто знищували і так нещадно шматували, ділили між жадібними сусідами, і яка знову поставала б до життя, як фенікс із попелу, народжувала нову еліту, знаходила сили для самоствердження», - писав В’ячеслав Чорновіл.

Сьогодні ми так само як століття тому  відстоюємо не лише незалежність, а й соборність України.  Питання Донбасу та Криму змусило українців по-новому поглянути на значення Дня Соборності.

Для того аби  проаналізувати і врахувати помилки минулого потрібно вивчати свою історію, пам’ятати  непростий і довгий шлях українців до своєї волі та об'єднання.

22 січня ми згадуємо дві знаменні події української історії: проголошення ІV Універсалу який визначив повну незалежність Української Народної Республіки 1918 року та Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки  рівно через рік – 1919-го року.

«Якою є Україна? …Вона, слава Богу, ніколи не була знищена. У ній завжди жеврів здоровий дух національного самоутвердження і прагнення до незалежного державного існування». (Левко Лук’яненко «Наша мета»)

День Соборності – це привід нагадати що об’єднати українців можуть віра, патріотизм та знання власної історії.

Працівники читальної зали Новокаховської центральної бібліотеки підготували до цієї визначної дати книжкову виставку-хронограф та історичне перехрестя «Єдина духом Україна».




Немає коментарів:

Дописати коментар