вівторок, 26 січня 2021 р.

Героїв пам’ятаємо імена.

                                                                                                               «Безвусі, юні, вічно молоді,

Ви склали голови за рідний Київ,

Скріпивши крок державницькій ході,

Вписавши подвиг у свободи вияв».

                           Яр Славутич «Крутянці».

 

Як швидко летить час… Пройшло вже 103 роки, як Герої Крут  стали на захист свободи молодої Української Народної Республіки.

15 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про «День пам'яті Героїв Крут», який відтоді відзначається на державному рівні.

29 січня 1918 року студентський курінь Армії Української Народної Республіки під станцією Крути (нині – Чернігівська область) прийняв бій з більшовицьким військом на чолі з Миколою Муравйовим. Майже всі бійці куреня – переважно студенти та гімназисти – загинули в бою або були закатовані більшовиками після взяття в полон. «Це була найкраща українська молодь, яка загинула через бездарність керівництва своєї Держави, в яку вони вірили і за яку загинули», - писав Євген Маланюк.

Трагічні події початку 1918 року відображені у багатьох працях істориків, публіцистів, політологів, письменників та поетів, таких, як: В. Сосюра, Яр Славутич, П. Тичина та ін. Абонемент центральної міської бібліотеки на тематичній полиці презентує книги, присвячені тим трагічним рокам...

Небагато імен тих героїв зберегла нам історія. Ось імена тих, хто відстоював незалежність Української Народної Республіки: Омельченко – командир Студентського Куреня. Студенти Університету св. Володимира в Києві: Андрій та Євген Божко-Божинський, Олександр Попович, Микола Лизогуб, Володимир Шульгін, Лука Григорович-Дмитренко.

Хай ці імена назавжди залишаться у ваших душах! 


Немає коментарів:

Дописати коментар