вівторок, 19 січня 2021 р.

«Єдина духом Україна»


    "Ми дамо вам, брати галичане, степовий, широкий розмах нашої душі, і візьмемо в вас дисципліну, європеїзм, точний аналіз, і тоді з нас вийде добра нація. Нехай в даний мент ми й не вдержимося, але те, що ми зробили, не загине", - таким було розуміння соборності Володимиром Винниченком під час Української революції 1917–1921 років.

    Події останніх років змінили українців, змусивши по-новому поглянути на значення Дня Соборності.  Дослідження проблеми самоствердження української нації набуває особливої ваги саме сьогодні.

   Тому Центральна бібліотека Новокаховської ЦБС підготувала до цієї визначної для українського народу дати виставку-хроноскоп:  "Єдина духом Україна".

"...Єднатися, концентруватися, а не ділитися, не розбігатися – се повинно бути у всім нашим гаслом". (М. Грушевський)

    Як Україна «здобувала себе»: як ставала країною, а потім державою, як формувала свою територію розповідається у книгах з першого підрозділу виставки – 
"Соборність – виклик довжиною в століття".



    "Немає інтересів вищих за національні. Вони вершина, вищої від якої нема" (Левко Лук’яненко)

    Плідній та воістину подвижницькій  діяльності видатних представників національно-визвольної боротьби, що значно збагатила теорію становлення української нації присвячений другий підрозділ – "Вірою та душею – вільні".

  "Українська держава, українська державність на Україні є. Її створив народ, вся українська нація…" (Володимир Винниченко)

    Українці стали першими на континенті, хто поклав життя за європейські цінності під прапором Європейського Союзу, навіть не володіючи перспективою членства в цьому міжнародному об’єднанні. Україна змогла вистояти перед найстрашнішим ударом – підступним і акцентованим – у 2014 році, продовжує боротьбу за свою незалежність і зараз. Нам потрібно засвоїти урок, врахувавши свої помилки. Цьому і присвячений третій підрозділ – "Події що змінили Україну".

    Все це – наша українська історія без знання якої ми навряд чи зможемо консолідувати націю. Соборність для України – це єдність багатоманітності, об’єднання навколо спільного стрижня, яким є українська державність, українська ідентичність. Без національного обличчя Україна не може існувати як європейська держава. 


Немає коментарів:

Дописати коментар